Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ПриватБанк попередив про небезпечний фішинговий сайт

У ПриватБанку попередили про шахрайський сайт, який незаконно використовує дизайн та логотипи банку

Фото: УНІАН, ПриватБанк; Колаж: Pro Гроші

Які шахрайські афери використовують проти українців

Фото: УНІАН, ПриватБанк; Колаж: Pro Гроші

ПриватБанк попередив українців про черговий шахрайський сайт, який задля виманювання у людей логіну та паролю входу до електронного банку "маскується" під програми виплат українцям, сайт благодійної програми банку та Приват24.

Про це розповіли у ПриватБанку.

"ПриватБанк попереджає про велику небезпеку введення персональної інформації, даних карток та логінів для електронного банку на неперевірених, невідомих сайтах та ресурсах. Отримані шахраями дані використовуються для викрадення грошей з рахунків", – йдеться у повідомленні.

ПриватБанк нагадує, що інформація про державні виплати та порядок отримання допомоги розміщена виключно на офіційних сайтах держслужб та банку, а подачу заявки на допомогу можна зробити лише через відповідні адмінцентри та застосунок "Дія".

Також там радять не переходити за сумнівними посиланнями, завжди перевіряти будь-яку інформацію на офіційному сайті банку або за телефоном клієнтської підтримки 3700.

Яка небезпека криється у QR

QR-код – це такий штрих-код, завдяки якому кодують інформацію, наприклад посилання на сайт, а сканувальні обладнання і камери телефону можуть його розпізнати. Так, дані не потрібно вводити вручну: достатньо навести камеру на код і натиснути на згенерований рядок посилання.

Зараз QR-коди все частіше застосовують у кафе та ресторанах. Завдяки цьому клієнтам не потрібні фізичні меню, і вони ознайомлюються з ними онлайн. Також такі коди можна часто зустріти в музеях, на квитках, рекламних листівках, їх застосовують для безготівкових розрахунків тощо.

Тобто, QR-коди зустрічаються щодня, а отже, щодня є ризик наразитися на небезпеку. Адже у звичайні коди аферисти шифрують небезпечні посилання.

У проєкті НБУ Financial Literacy Ukraine пояснили, як захиститися від небезпеки при скануванні QR-коді.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.