Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії скасовуються: влада попередила, коли деяким українцям заблокують виплати

Розповідаємо, коли в Україні будуть перші вироки щодо позбавлення пенсій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Позбавляти пенсій деяких українців почнуть вже з середини 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Позбавляти пенсійних виплат деяких українців почнуть до середини 2023 року — після того, як влада ухвалить відповідні законопроєкти.

Про це в етері телемарафону повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

За її словами, наразі ще відсутня точна статистика щодо кількості громадян, яких позбавлять пенсій. Однак, на думку чиновниці, до середини року приклади позбавлення пенсій вже точно будуть.

"Ми орієнтуватимемося на вироки суду — коли за певними статтями Кримінального кодексу людина буде засуджена за державну зраду, колабораціонізм, за іншими статтями. Між установами виконавчих покарань і Пенсійним фондом здійснюватиметься обмін, і ми будемо призупиняти цю пенсію", — пояснила вона.

Чому українців позбавлятимуть пенсій

Раніше ми вже розповідали, що така можливість передбачена у відповідному законопроєкті. У ньому йдеться, що пенсійні виплати скасують громадянам, які за рішенням суду будуть покарані тюремним строком за злочини, передбачені статтями 109-111 Кримінального Кодексу. Тобто, їх визнали винними:

  • у здійснені дії, спрямованих на насильницьку зміну влади;
  • посяганні на територіальну цілісність держави;
  • державній зраді;
  • колабораціонізмі.

Передбачається, що коли засуджений відбуде термін покарання й звільниться з місць позбавлення волі, держава відновить нарахування пенсій.

Натомість громадянам, які досягнуть пенсійного віку під час відбування покарання, пенсію призначать вже після звільнення.

У кого з українців розмір пенсії може скоротитися на 50%

Так станеться, якщо пенсіонер – боржник. Наприклад, не сплатив вчасно кредит, аліменти, штрафи за порушення правил дорожнього руху або не відшкодував завдані збитки. У такому випадку Пенсійний фонд на підставі рішення виконавчої служби або приватного виконавця має право списувати заборгованість з основного розміру пенсії до повного погашення.

Списувати заборгованість мають право на підставі:

  • судових рішень, постанов та вироків (за майновими стягненнями);
  • виконавчих написів нотаріусів;
  • інших рішень та постанов, виконання яких проводиться аналогічно до виконання судових рішень.

Раніше ми розповідали, коли саме відбудеться індексація пенсій у 2023 році. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.