Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Платитимуть шалені штрафи? Як каратимуть роботодавців за зарплати у "конвертах"

Розбираємося, як недоброчесні українські підприємці уникають сплати податків та що їм за це загрожує

Фото: Український капітал, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За несплату податків роботодавцям загрожують штрафи

Фото: Український капітал, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Сплата податків є важливою складової функціонування української економіки, а ухилення від їх сплати та нелегальні трудові відносини з працівниками підривають цей процес. Проте в Україні залишаються роботодавці, які намагаються уникнути повної сплати податків шляхом певних хитрощів. За ці дії їх можуть покарати.

Сайт Pro Гроші розповідає, до чого може призвести заробітна плата у "конвертах".

Як підприємці намагаються платити менше податків

Деякі недоброчесні роботодавці вдаються до встановлення неофіційних або недостатньо оплачуваних трудових відносин з працівниками. Це може включати:

  • уникнення офіційного працевлаштування працівника;
  • реєстрація занижених заробітних плат.

Це створює незаконні умови праці, порушує права працівників та допомагає підприємцям уникнути або зменшити розмір податків та внесків.

Яке покарання чекає на недобросовісних роботодавців

Державна податкова служба України закликає всіх підприємців та роботодавців встановлювати офіційні трудові відносини з працівниками та вчасно сплачувати всі необхідні податки та внески. Це не тільки сприятиме створенню рівних та справедливих умов праці, але й допоможе забезпечити стабільність економіки та соціальний розвиток країни.

Згідно з чинним законодавством, роботодавці, які не оформлюють офіційно працівників або уникають сплати податків, підлягають великим штрафам. За нелегальне працевлаштування працівників передбачено штраф у розмірі до 200 тис. гривень. Ця сума перевищує мінімальну заробітну плату, враховуючи сплату податків, за два роки.

Навіть якщо роботодавці намагаються уникнути виявлення нелегальних практик, Державна податкова служба активно контролює ситуацію та здійснює перевірки для виявлення порушень. В разі виявлення недекларованого працевлаштування або недоплати податків роботодавці стикаються з фінансовими наслідками, що можуть серйозно підірвати їх бізнес.

Раніше ми повідомляли, що НБУ посилить контроль за недекларованими доходами. Також ми писали, які проблеми можуть виникнути в українців при закритті ФОПа.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.