Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Під'їзди під охороною: за які порушення в будинку можна отримати штраф

Розповідаємо, за які порушення мешканців багатоквартирних будинків можуть притягнути до відповідальності

Фото: Затишний під’їзд/Facebook

Що заборонено в під'їздах будинків

Фото: Затишний під’їзд/Facebook

Українці повинні дотримуватися певних правил поведінки у під’їзді, щоб забезпечувати загальний комфорт усім мешканцям будинку. На жаль, часто доводиться вступати у конфлікти з сусідами, які не поспішають себе контролювати. Але варто пам’ятати, що за деякі порушення загрожує адміністративна відповідальність.

Сайт Pro Гроші розповідає, що категорично заборонено робити у під'їздах.

Штрафи за куріння


Статтею 13 закону "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" українцям заборонили курити у громадських місцях. Список доволі широкий і в ньому є місця загального користування житлових будинків. Іншими словами, під’їзди включили в перелік.

Сусіди мають право викликати поліцію та вимагати складання адміністративного протоколу на порушника. Йому загрожує штраф у розмірі 51-170 грн. Якщо людину спіймають з сигаретою в під’їзді вдруге протягом року, то фінансова санкція виросте до 170-340 грн.

Також можна притягнути сусіда до відповідальності за створення пожежної небезпеки в будинку. Наприклад, якщо він залишив недопалок у під’їзді. Тоді покарання буде серйознішим – штраф збільшиться до 1 700-3 400 грн.

Надмірний шум у будинку


Ще одна заборона стосується створення надмірного галасу. За законом "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення" треба дотримуватися встановленої межі рівня гучності. Мешканцям багатоквартирних будинків заборонено кричати, співати і слухати музику вночі як у власній квартирі, так і в під’їзді.

Відповідно до статті 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф за недотримання тиші становить 85-255 грн. Повторне притягнення до відповідальності карається санкцією в розмірі 255-510 грн.

Засмічення під’їзду


Хуліганство може проявлятися у регулярному засмічені прибудинкової та внутрішньої території будинку. Якщо ваші сусіди накопичують сміття у під’їзді, залишають недоїдки на сходовому майданчику, не прибирають нечистоти за домашніми тваринами тощо, вони порушують санітарні умови.

В таких випадках рекомендується викликати поліцію, ОСББ і навіть санітарно-епідеміологічну службу. Розмір штрафу коливається в діапазоні від 17 до 204 грн. Звісно, це небагато, і залякати таким покаранням вдасться не кожну людину. Але через систематичне порушення правил поведінки можна звернутися в суд.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який штраф у 2024 році за неправильне паркування автомобіля. Також ми повідомляли, що входить до прибудинкової території та хто має права власності на неї.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.