Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсія від 4000 грн: яка категорія українців підлягає такій виплаті

Багато пенсіонерів в Україні отримують виплату від 2 000 до 3 000 гривень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсія у розмірі 4 тисячі гривень і більше доступна учасникам бойових дій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В середньому пенсійне забезпечення складає 4,5 тисячі гривень. На жаль, такі суми отримують далеко не всі пенсіонери, оскільки велика їх частина вимушена виживати з виплатами у розмірі від 2 000 до 3 000 гривень.

Про це повідомляє сайт "На пенсії".

Але існує визначена категорія громадян, у кого нарахування не можуть бути меншими, ніж 4 256 гривень. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 26 червня 2019 року №543, діє норма, яка визначає загальний розмір пенсії окремим українцям у розмірі щонайменше 210% від прожиткового мінімуму.

З 1 жовтня, після підняття мінімальної заробітної плати, з якої відраховують розмір пенсійного забезпечення, ця сума дорівнює 4 256 грн 70 коп. Мова йде про виплату учасникам бойових дій. Тобто всі військові, які брали участь у виконанні бойових завдань із захисту України у складі військових підрозділів, з’єднань чи об’єднань усіх видів ЗСУ та флоту, повинні отримувати пенсію далеко не мінімальну.

Плюс їм належить доплата 25% прожиткового мінімуму (станом на 1 липня надбавка дорівнює 506 грн 75 коп.) та цільова грошова допомога у 40 гривень. Остання передбачається Законом України "Про покращення матеріального стану учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни".

Ці доплати не залежать від офіційного розміру пенсії. Їх затверджують не тільки військовим, але й громадянським пенсіонерам, адже вони теж можуть мати статус учасника бойових дій.

На скільки підвищилася мінімальна пенсія

Нагадаємо, що після проведення планових перерахунків на початку жовтня у 2,8 млн пенсіонерів виросли виплати. Як повідомив ПФ, внаслідок росту мінімальної зарплати на 200 гривень, в середньому підвищення пенсії відбулося на суму до 231 грн.

На 300 грн збільшилося щомісячне компенсаційне забезпечення людям, які мають страховий стаж не менше 35 років (чоловіки) або не менше 30 років (жінки). Але у випадку, якщо пенсіонер досяг віку 65 років. Те ж саме стосується 1,2 млн українців у віці від 70 до 75 років.

У середньому на 701,14 грн підвищилися мінімальні пенсії по інвалідності. Їх отримують 14,1 тис. пенсіонерів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяким ВПО доступна нова грошова допомога. Також ми повідомляли, що зміниться для пенсіонерів у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.