Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії за догляд за людьми з інвалідністю – хто може отримати

Законодавство передбачає зарахування до страхового стажу період догляду за особою з інвалідністю

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

ПФУ роз'яснив умови нарахування пенсійф

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Пенсійному фонді України пояснили, за яких умов до страхового стажу, необхідного для подальшого нарахування пенсії, зараховується період догляду за особою з інвалідністю.

Про це йдеться в повідомленні на сторінці ПФУ у Facebook.

Відповідно до українського законодавства, передбачено зарахування до страхового стажу періодів догляду за особою з інвалідністю. Йдеться про наступні категорії:

  • дорослий з інвалідністю І групи;
  • дитина з інвалідністю;
  • людина, яка досягла пенсійного віку та потребує стороннього догляду.

Страховий стаж зможе отримати людина, яка здійснювала догляд, якщо вона:

  • є працездатною;
  • не працювала в цей період;
  • отримувала в органах соціального захисту населення допомогу або компенсацію відповідно до законодавства.

Лише за таких умов період догляду враховується до страхового стажу, оскільки згідно статті 11 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" у цей період особа є застрахованою. Страхувальником для неї є відповідний орган соціального захисту населення.

Якщо такі періоди мали місце з липня 2000 року, то заробіток за цей період враховується у розмірі мінімальної заробітної плати. У разі доцільності зазначені періоди "оптимізуються" (вилучаються з підрахунку індивідуального коефіцієнту заробітку для обчислення пенсії).

Кому і на скільки підвищать пенсії з грудня

Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович заявила, що зростання прожиткового мінімуму на 3%, яке заплановане в грудні, потягне за собою зростання всіх пенсій в загальній сумі на 70 мільярдів гривень.

"Якщо ми говоримо про соціальні та пенсійні виплати, то пенсійні, зокрема, прив'язані, бо це відрахунок від ЄСВ. І з підняттям мінімальної зарплати, зростуть і мінімальні пенсії для осіб, які мають 65 років та повний страховий стаж: 30 – для жінок, 35 – для чоловіків", – повідомила Жолнович.

Раніше ми розповідали, хто із українських пенсіонерів зможе отримати підвищення пенсій лише після закінчення війни. Також ми пояснювали, чи вплинуть низькі зарплати під час війни на розмір пенсій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.