Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії у 2023 році – кому з українців взагалі не підвищать виплати

У 2023 році пенсії індексують тричі, але існують чотири категорії українців, які не підпадають під жодну хвилю перерахунку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсії в Україні – кому не індексують виплати у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Перша індексація пенсійного забезпечення українців відбулася у березні поточного року та торкнулася понад 10,5 млн осіб. Друга хвиля перерахунку датована 1 червня, остання відбудеться 1 липня. Втім підвищення пенсій стосується не всіх громадян.

Сайт Pro Гроші розповідає, хто не отримає більше пенсійне забезпечення у 2023 році.

Кому підвищать пенсії з 1 липня

Індексація зачепить представників деяких професій, а саме:

  • державних службовців;
  • науковців;
  • працівників органів місцевого самоврядування.

Загалом сума надбавки становитиме 19,7%, тож кінцевий розмір залежить від пенсії, яку отримують працюючі українці. Всього йдеться про перерахунок близько 600 тисячам українцям.

Кому взагалі не підвищать пенсії у 2023 році

Деяким громадянам взагалі не планують змінювати розмір грошового забезпечення. Тож у 2023 році вони не підпадають під індексацію. Мова про чотири категорії:

  • працюючих пенсіонерів з недостатнім низьким страховим стажем, розрахована пенсія яких не перевищує 2 100 гривень;
  • колишніх працівників прокуратури;
  • пенсіонерів з максимальними виплатами за розрахунком – 20 930 гривень;
  • пенсіонерів, які отримують щомісячне довічне грошове утримання, зокрема суддів.

Страховий стаж, набутий за кордоном

Якщо людина офіційно працевлаштована на території іншої держави, то відповідно до домовленостей в галузі соціального забезпечення розрахунок пенсійних виплат відбувається з урахуванням того страхового стажу, який набутий в конкретній країні.

Але в разі відсутності необхідного стажу для визначення права на пенсію роки можуть сумуватися. Наприклад, будуть враховувати стаж, отриманий як в Україні, так і в Польщі чи Естонії.

Який середній розмір пенсій у 2023 році

Суми виплат залежать від наявного страхового стажу та надбавок. В середньому понад 10 000 грн отримують лише 9,9% пенсіонерів. Інші відсоткові відношення такі:

  • від 5 тисяч гривень — 23,1%;
  • від 4 до 5 тисяч гривень — 15,3%;
  • від 3 до 4 тисяч гривень — 21,3%;
  • від 2 до 3 тисяч гривень — 29,8%.

Зауважимо, в Україні для обчислення пенсії враховують заробітну плату за кожен місяць, аби визначити індивідуальний коефіцієнт через співставлення заробітку конкретної особи з середнім по державі. З початком повномасштабного вторгнення чимало громадян втратили роботу або ж їхні доходи зменшилися. Але закон передбачає виключення тих місяців, які характеризуються невигідним заробітком і можуть негативно вплинути на коефіцієнт.

Раніше сайт Pro Гроші писав, на скільки підвищили виплати працюючим пенсіонерам у 2023 році. Також ми повідомляли, скільки отримують вчителі на пенсії в Україні та розповідали, від чого залежить розмір виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.