Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: на скільки підвищили виплати працюючим пенсіонерам у 2023 році

З'ясовували, як перерахували виплати пенсіонерам, які працюють та хто з українців отримав найбільше підвищення

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Перерахунок пенсії здійснено понад 654,9 тис. осіб,

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У квітні 2023 року було проведено перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам. Але через звітність вони почали отримувати збільшені виплати тільки з 1 червня, з доплатою за квітень та травень.

У Пенсійному фонді підрахували, на скільки збільшилися виплати працюючим пенсіонерам у 2023 році.

Кого торкнувся перерахунок

Перерахунок пенсій провели пенсіонерам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії отримали страховий стаж тривалістю 24 місяці, але того минуло не менше двох років.

Перерахунок пенсії здійснено понад 654,9 тис. осіб, розмір пенсії збільшено більш ніж 401 тис. осіб, середній розмір підвищення – 221,74 грн:

  • перерахунок пенсії у зв’язку з урахуванням страхового стажу після призначення/попереднього перерахунку пенсії здійснено 537,5 тис. особам. Із зазначеної чисельності пенсіонерів розмір пенсії збільшено 327,2 тис. особам, середній розмір підвищення – 179,47 грн;
  • перерахунок пенсії у зв’язку з урахуванням страхового стажу та заробітної плати після призначення/попереднього перерахунку пенсії здійснено для 117,4 тис. осіб.

Який середній розмір підвищення пенсій

Як кажуть у Пенсійному фонді, із зазначеної чисельності пенсіонерів розмір пенсії збільшено 73,8 тис. осіб, середній розмір підвищення – 409,16 грн. Тобто найбільше підвищення отримали працюючі пенсіонери, яким перерахунок здійснювали з урахуванням не лише страхового стажу, а й зарплати.

Які додаткові витрати держбюджету на пенсії

Додаткові витрати на виплату перерахованих пенсій – близько 89 млн грн на місяць.

Який середній розмір пенсії в Україні-2023

  • понад 10 тисяч гривень отримують 9,9% пенсіонерів;
  • від 5 тисяч гривень — 23,1%;
  • від 4 до 5 тисяч гривень — 15,3%;
  • від 3 до 4 тисяч гривень — 21,3%;
  • від 2 до 3 тисяч гривень — 29,8%.

Хто отримує 10 місячних пенсій

Раніше ми писали про те, що отримати одноразову виплату в розмірі 10 місячних пенсій можуть працівники комунальних та державних установ.

До страхового стажу зараховують усі періоди роботи в державних та комунальних установах, які вказані в Переліку закладів та установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту та посад, робота в яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджених Постановою КМУ від 04.11.1993 року № 909.

Умови для призначення одноразової допомоги

  • якщо призначають пенсію за віком, починаючи з 01.10.2011 відповідно до Закону № 1058;
  • якщо на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону № 1058, працювали у закладах та установах державної чи комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років;
  • якщо є страховий стаж (для чоловіків — 35 років, для жінок — 30 років) на таких посадах;
  • якщо до цього не отримували жодної іншої пенсії.

При призначенні пенсії за вислугу років зазначеним у переліку особам допускається підсумовування стажу за періоди їх роботи у закладах і установах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту.

Раніше ми розповідали, чи зараховують до стажу час роботи людини за кордоном. Також сайт Pro Гроші пояснював, кому не підвищать виплати до виходу на пенсію. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.