Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії підвищать на 624 гривні: кому в травні нарахують надбавки

Кошти надійдуть на рахунки українців у червні, проте вони не втратять виплати за попередні два місяці

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Працюючі пенсіонери отримають надбавки у травні

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У квітні поточного року відбувся перерахунок грошового забезпечення працюючим пенсіонерам. Їм належать надбавки у розмірі 624 гривні.

Про це йдеться на сайті Пенсійного фонду України.

Близько 600 тисяч осіб зможуть отримувати більшу пенсію, оскільки вони продовжують працювати та набувати страховий стаж, хоч уже досягли пенсійного віку. Можливість автоматичного перерахунку визначається наявністю необхідного стажу, набутого по лютий 2023 року. Взагалі грошові виплати опиняться на рахунках осіб лише у червні, але включно з надбавками за два попередні місяці.

Затримка пов’язана зі звітами за 1 квартал 2023 року, які страхувальники подають до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування до 10 травня. Тож опісля відбудеться перерахунок, а вже у червні додаткові 624 гривні українці зможуть зняти зі своїх рахунків.

Зауважимо, востаннє збільшення відбувалося два роки тому. За цей час також змінився страховий стаж, що напряму впливає на розмір грошового пенсійного забезпечення.

Як працевлаштовані пенсіонери можуть збільшити виплати

Відповідно до статті 29 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" українцям, які продовжили працювати після настання пенсійного віку, поступово збільшують розмір нарахувань завдяки додатковим відпрацьованим місяцям.

Перерахунок здійснюють за понаднормовий стаж, він дорівнює:

  • 0,5% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з наступного за тим, який слідує після досягнення пенсійного віку, при відстроченні виходу на пенсію терміном до п'яти років;
  • на 0,75% – за кожен повний місяць стажу, якщо відстрочка становить понад п'ять років.

Тобто за рік додаткового стажу пенсія потенційно збільшується на 6%. А якщо працювати понаднормово шість років, то виплати зміняться на 54% в бік покращення.

Перевірка пенсіонерів

Міністерство фінансів та Пенсійний фонд проведуть перевірку одержувачів пенсійних і соціальних виплат. Якщо знаходитимуть невідповідності персональних даних, то нарахування коштів можуть припинити. Йдеться про допущення помилки у прізвищі, фальсифікацію документів, за якими оформлялися кошти, проживання певний час за кордоном, зміну місця перебування переселенцями, відсутність отримувача понад 6 місяців тощо.

Перевірку здійснюватимуть у кілька етапів. Спочатку буде моніторинг валідації даних, потім звірятимуть персональну інформацію осіб, наостанок визначатимуть правомірність надання пенсійних виплат та щомісячного грошового утримання.

Раніше сайт Pro Гроші писав про народження дитини за кордоном і розповідав, як українцям змінили процедуру оформлення допомоги. Також ми повідомляли, яку пенсію по інвалідності для військових виплачують у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.