Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Отримати пенсію стало значно простіше – що змінилось

З'ясовували, як подати заяву про виплату пенсій в електронному вигляді, аби не стояти в чергах

Фото: Unsplash, ПФУ. Колаж: Pro Гроші

Українці зможуть отримати пенсії в банку без мережі відділень

Фото: Unsplash, ПФУ. Колаж: Pro Гроші

Українцям значно спростили умови отримання пенсій – відтепер забрати гроші можна також і в банках, які не мають власної мережі та відділень. Крім того, подати заяву про виплату пенсії можна в електронній формі.

Про це повідомив представник уряду в парламенті Тарас Мельничук.

18 квітня нардепи внесли певні зміни до постанови Кабміну "Про затвердження порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках".

Що змінилось для пенсіонерів

Тепер можна буде укласти договори банківського рахунка з уповноваженими банками, які не мають філій, відділень, представництв за місцем проживання одержувача, в тому числі з банками (необанками), які взагалі не мають власної мережі.

Одержувачам надали можливість разом з відкриттям банківського рахунка без відвідування установи банку подавати заяву про виплату пенсії чи грошової допомоги через установи уповноважених банків в електронній формі з використанням електронного підпису.

Також було внесено зміни до постанови КМУ "Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану". Так, було передбачено можливість здійснення за бажанням одержувачів та наявністю технічної можливості в Укрпошти переказу коштів в країну перебування їхнім коштом.

Окрім цього, було уточнено процедуру повернення банком Пенсійному фонду України, а саме на його вимогу, сум пенсій, зарахованих на поточні рахунки, відкриті за зверненням органів ПФУ, якщо одержувач не укладав договір банківського рахунка.

Одержувачам, які тимчасово проживають за кордоном та отримали тимчасовий захист або статус біженця, надали можливість відновлювати припинену в період воєнного стану виплату пенсії шляхом надіслання заяви поштою.

Хто з пенсіонерів отримає стипендію у 5 000 гривень

Йдеться про діячів фізичної культури та спорту і розповсюджується на визначені категорії осіб. Серед них:

  • громадяни України, які досягли 60-річного віку, та проживають і зареєстровані в Києві;
  • спортсмени, які посіли 1-6 місця на Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських іграх та чемпіони, призери спортивних змагань міжнародного, всеукраїнського рівня;
  • тренери, які займалися активною роботою у сфері фізичної культури та спорту не менше 30 років;
  • спеціалісти сфери фізичної культури та спорту – за активну діяльність у сфері фізичної культури та спорту не менше 30 років та вагомий внесок у розвиток сфери.

Раніше ми розповідали, що в нашій країні хочуть змінити пенсійну систему. Також сайт Pro Гроші зазначав, кому з пенсіонерів не підвищать виплати цього року. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.