Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії для деяких категорій українців збільшаться – скільки можна отримати

Розповідаємо, яка категорія пенсіонерів зможе отримати нову соціальну виплату та скільки вона становить

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Одна категорія пенсіонерів зможе отримати нову соціальну виплату

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В уряді внесли зміни до закону "Про пенсію за особливі заслуги перед Україною", які дозволяють запровадити спеціальні виплати пенсіонерам, так як більшість осіб в Україні отримують пенсії нижче середнього рівня.

Ми дізналися, хто зможе отримувати таку соціальну виплату.

Скільки становить така виплата та хто її отримає

Соціальну виплату у розмірі 200% від прожиткового мінімуму вирішили запровадити для осіб зі статусом борців за незалежність України у ХХ столітті, які втратили працездатність.

Кількість українців, які за цими критеріями можуть розраховувати на таку виплату, невелика (максимум кілька сотень людей) і щорічно вона зменшується.

Наразі прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить 2 508 грн, 200% від цього мінімуму – 5 016 грн. Ця виплата передбачена як додаток до основного розміру пенсії, яку українці мають за законом.

В рамках законопроєкту, на одну особу на рік буде витрачатись близько 60 тисяч гривень, а на 200 осіб витрати становитимуть 12,344 млн гривень на рік.

Пенсіонери, які отримують маленькі пенсії, зможуть отримати надбавки

Було розроблено законопроєкт, який дозволяє збільшити пенсійні виплати малозабезпеченим категоріям. Зокрема, суму до 3 000 гривень у нашій державі видають понад 4,5 млн осіб. Він передбачає додаткові фінансові виплати малозабезпеченим українцям, які не потребуватимуть втручання уряду чи покриття державним бюджетом.

Гроші будуть надсилати меценати у вигляді пожертвувань. Обмежень стосовно суми не буде. Проте благодійник може обрати конкретного пенсіонера (за віком, стажем, розміром доходу, соціальним статусом тощо), якому віддадуть для перерахунку забезпечення 70% пожертвуваних грошей.

Раніше ми розповідали, як в Україні оформити пенсію за віком. Також ми писали, що буде з пенсіями та субсидіями у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.