Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ощадбанк оголосив про нові умови кредитування: що зміниться для клієнтів

Розповідаємо, які умови програми Доступні кредити 5−7−9% змінилися у вересні, хто може отримати та що варто знати українцям про цю ініціативу

Фото: УНІАН

Ощадбанк повідомив нові умови отримання доступних кредитів

Фото: УНІАН

У вересні цього року, реагуючи на економічну ситуацію в країні, уряд України ухвалив нові умови програми Доступні кредити 5−7−9%. Відповідно до оновленої програми Кабміну, Ощадбанк змінив умови отримання таких кредитів.

Про це розповів заступник голови правління Ощадбанку Юрій Каціон в інтерв'ю biz.nv.ua.

Основною задачею змін — є зосередження зусиль на допомозі регіонам країни, які постраждали найбільше від військових дій. Щоб допомогти компаніям, які зазнали руйнувань, втратили чи майже втратили виробничі потужності, чиї поля заміновані.

В умовах обмежених фінансовим можливостей держави, рішення цілком логічне, адже підприємства, які знаходяться далеко від лінії фронту, за 20 місяців війни змогли адаптуватись до умов воєнного стану. Саме тому, компанії з прифронтових регіонів, за новою програмою отримають такі умови кредитування:

  • 1% — на перші два роки;
  • 5% — на інвестиційні потреби з наступного року;
  • 3% — на фінансування оборотного капіталу.

Ліміт фінансування таких підприємств також значно виріс та складає 150 млн грн, на відміну від 2022 року, коли він дорівнював — 60 чи 90 млн грн. Для компаній, які вже адаптувались, процентна ставка виглядатиме так:

  • 7% або 9% на інвестиційні потреби — залишається без змін;
  • 13% річних на фінансування оборотних коштів — буде більшою в порівнянні з попереднім періодом.

Які галузі в пріоритеті

Також планують приділити більше уваги переробній галузі та енергомодернізації, для таких інвестиційних проєктів суму фінансування збільшено до 150 млн грн, а термін кредитування — до 10 років. З урахуванням власних коштів підприємця, вартість інвестиційного проєкту становитиме 200−220 млн грн, що достатньо солідна сума для середнього бізнесу.

Завдяки побудові низки переробних підприємств, експортний потенціал та аграрний ринок країни можуть кардинально змінитись. Попри те, що частка експорту аграрної продукції протягом семи місяців 2023 року зросла на 7%, з 43% до 60% порівняно з 2022 роком, у перерахунку на середньомісячний показник — можна помітити зниження на 15% загальної суми експорту. За 12 місяців 2022 року цей показник становив $44 млрд, а за сім місяців 2023 року — $22 млрд.

Раніше ми писали, як зміниться ставка податку на доходи банків у 2024 році, а також як Україна використовує заарештовані активи російських банків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.