Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Незамінний овоч стане недоступним? На що може зрости ціна

Розповідаємо, що може спричинити зріст цін на картоплю, яка необхідна в кожному домі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Який овоч зросте в ціні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як прогнозують аналітики, вже незабаром стрімко зросте ціна на картоплю. Фермери, які вирощують цей овоч в промислових масштабах, ще не встигли зібрати й половини всього врожаю, а заморозки в Україні прогнозують вже в першій половині жовтня.

Сайт Pro Гроші розповідає, які проблеми загрожуть аграріям через ранні холоди.

Які фактори впливають на зріст ціни

Якщо фермери все ж не встигнуть зібрати вирощений врожай, споживчі якості картоплі значно знизяться, а вартість коренеплодів, що вже викопані та закладені на зберігання, зросте.

Більшість фермерів організовували польові роботи так, щоб ранні холоди ніяк не вплинули на вирощування та якість продукту. Проте аграрії зараз приділяють більшу увагу чіпсовим сортам картоплі, бо вони більш чутливі до зниження температури.

Через весняну посуху фермери заклали меншу кількість бульб, ніж планували, тому цього року вони мають зібрати врожай, щоб перекрити весняний план і задовільнити потреби споживання восени.

Що заважає фермерам зібрати достатню кількість врожаю

По всій території України зараз панують дощі, це заважає аграріям. Темпи збирання нижчі, та є загроза, що незбирану картоплю можуть накрити заморозки. Але настрій фермерів позитивний, вони впевнені, що їм вдасться виконати норму та зібрати весь врожай без втрат.

Більшість зібраної картоплі будуть закладати на зберігання – для цього існують спеціальні картоплесховища – а згодом її постачатимуть відповідно до укладених контрактів.

Господарствам, які не мають власних сховищ, потрібно якомога швидше продати зібраний врожай. Інакше морози завдадуть коренеплодам непоправної шкоди, і вони втратять свою товарну цінність. Саме тому картопля, яка не підмороджена та готова до споживання, буде надходити до пунктів продажу за значно вищою ціною.

Раніше ми писали, які продукти споживання зросли в ціні. Також ми розповідали, як продають овочі на окупованих територіях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.