Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Неоподаткований мінімум: що це та де застосовується

Розповідаємо, чому поняття неоподаткованого мінімуму, згідно з законодавством, можна трактувати по-різному

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Все що потрібно знати про неоподаткований мінімум в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Часто, коли говорять про штрафи, збори чи податки, використовують таке поняття — "неоподаткований мінімум". Йдеться про сталу суму, яка полегшує обчислення тих чи інших виплат.

Про те, що треба знати про неоподаткований мінімум, розповіла редакція Pro Гроші.

Неоподаткований мінімум доходів громадян — це сума в розмірі 17 грн, відповідно до Податкового кодексу України (пункт 5, підрозділ 1, розділ XX). Тому, якщо норми інших законів мають посилання на неоподатковуваний мінімум, то йдеться саме про суму у 17 грн.

Проте, згідно з офіційним порталом Державної податкової служби України, передбачено два розміри неоподаткованого мінімуму. Втім це не зовсім так, сума насправді одна — 17 грн, але є винятки. А саме, в нормах адміністративного та кримінального законодавства для кваліфікації злочинів чи правопорушень використовують суму неоподаткованого мінімуму на рівні податкової соціальної пільги.

Вона визначена підпунктами 169.1.1 пункту 169.1 статті 169 розділу IV ПКУ для відповідного року, та дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи на місяць. Відповідно, якщо у 2023 році прожитковий мінімум для працездатної особи дорівнює 2 684 грн, то розмір соціальної пільги становить — 1 342 грн.

Таким чином, якщо відбулась крадіжка майна, то:

  • якщо вартість вкраденого не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян — 268,4 грн, застосовують розмір податкової соціальної пільги, яка становить 1 342 грн, а не 17 грн;
  • якщо вартість вкраденого майна перевищує 268,4 грн, настає кримінальна відповідальність. Відповідно штраф в такому випадку складає від 1 000 до 3 000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, який становить 17 грн.

Відповідно, для покарання застосовують неоподаткований мінімум, а для визначення та класифікації правопорушення використовується податкова соціальна пільга.

В чому різниця між субсидіями та пільгами

Субсидія – це допомога, яка надається родинам, які мають низький дохід, а призначення виплати залежить від майнового стану домогосподарства. Вона надається сім'ям, які не можуть самотужки платити за комунальні послуги в повному обсязі.

Пільгою на житлово-комунальні послуги називають перевагу, яку мають певні категорії громадян:

  • члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників та Захисниць України;
  • ветерани війни;
  • постраждалі від аварії на Чорнобильській АЕС;
  • діти війни;
  • багатодітні сім’ї та ін.

Алгоритм отримання таких виплат визначено Порядком надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373.

Раніше ми розповіли про податки та заборони для підприємців, а також як зміняться податки та ліміти для ФОПів у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.