Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не отримали щомісячну допомогу ВПО? Хто винен та куди звертатися по гроші

Не обов’язково звертатися до чиновників, якщо виплата затримується менше ніж на місяць

Фото: DailyLviv. Колаж: Pro Гроші

Щоб вирішити проблему затримки фінансової допомоги, варто звернутися до служби соцзахисту

Фото: DailyLviv. Колаж: Pro Гроші

Внутрішньо переміщені особи можуть отримати від українського уряду грошову допомогу. Але буває, що кошти затримуються, навіть, якщо нарахування вже відбулося.

Що робити у випадку довгого очікування, розповіла віцепрем’єрка України Ірина Верещук.

Скільки щомісячно виплачують ВПО

Як зауважила пані Ірина, переселенці, які втекли від окупації чи активних бойових дій, можуть подати заявку на щомісячне нарахування фінансової допомоги. Це 2 тис. гривень на дорослих і 3 тис. гривень на дітей чи людей з інвалідністю.

Виплата відбувається один раз, тоді як планові розрахунки роблять тричі на місяць: 3-го, 12-го та 23-го числа. Не виключено, що можуть статися форс-мажорні обставини, через які кошти не надійдуть на рахунок. Про технічні проблеми потрібно повідомляти відповідальне відомство, яке допоможе їх вирішити.

Цим питанням займаються органи соціального захисту. ВПО необхідно звернутися до установи за місцем фактичного проживання, незалежно від місця реєстрації. Служба зобов’язана прийняти внутрішньо переміщених осіб і з'ясувати причину затримки.

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України зазначила, що уряд намагається всіляко підтримувати та допомагати людям, які покинули свої домівки, аби вони швидше адаптувалися до нового життя, облаштувалися, знайшли роботу тощо.

Житлові субсидії та інші виплати ВПО

Переселенці можуть оформити житлові субсидії на опалювальний сезон. Для цього потрібно звернутися у ЦНАП за фактичним місцем проживання або до посадової особи своєї територіальної громади. Якщо ви плануєте подати заявку на субсидію до 1 грудня, є можливість це зробити в органах соцзахзисту. Після 1 грудня питанням займатиметься Пенсійний фонд.

Українці, які постраждали від воєнних дій в конкретних областях, є переселенцями або раніше жили в іншому населеному пункті, а тепер повернулися до постійного місця проживання, можуть отримати 13,2 тисячі гривень від Організації Об’єднаних Націй. Зауважимо, ця сума є сумарною фінансовою допомогою за шість місяців.

Серед умов отримання коштів – в родині має бути одна або кілька осіб з особливими потребами, лише один з батьків з дитиною віком до 18 років, особа похилого віку з дитиною чи кількома віком до 18 років. Також гроші виплачують прийомним сім’ям, які опікуються дітьми, розлученими з батьками.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що уряд розширив програму пільгового кредитування "5-7-9". Також ми повідомляли, які послуги недоступні українцям без "прописки".

Більше новин про допомогу українцям під час війни читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.