Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Навіть не візьмуть на роботу? Які послуги недоступні українцям без "прописки"

Розповідаємо, з якими обмеженнями можна зіштовхнутися в Україні, якщо у вас немає місця реєстрації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці зобов'язані мати офіційне місце реєстрації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Реєстрація місця проживання залишилася важливою для доступу українців до різноманітних послуг, навіть не зважаючи на повномасштабну війну та сотні тисяч внутрішніх переселенців. Водночас, уряд спростив доступ до багатьох послуг, для яких не потрібна "прописка" – наприклад, отримання пільг чи підписання декларації з сімейним лікарем.

Сайт Pro Гроші пояснює, з якими труднощами все ще можуть зіткнутися українці без зареєстрованого місця проживання.

Чи дійсний паспорт без "прописки"

Як відомо, з 1 грудня 2021 року в Україні скасували штампи у паспортах та паперову довідку-додаткок до ID-картки, в якій зафіксовані дані про місце реєстрації. Згідно з новим законом, достатньо, щоб всі дані про "прописки" українців були зібрані в електронних реєстрах.

Відсутність позначки про реєстрацію місця проживання – не підстава вважати паспорт громадянина України недійсним.

Водночас, слід пам'ятати, що законодавство зобов'язує українців, які знялися з реєстрації місця проживання в одному місці, протягом 30 календарних днів зареєструватися в іншому. Згідно Кодексу про адміністративні правопорушення України, особа, яка порушила термін реєстрації вперше, отримає попередження. А вдруге – штраф від 17 до 51 грн.

Чи можуть вам відмовити у роботі без прописки

Законодавство передбачає, що при укладенні трудового договору в Україні від людини, яку приймають на роботу, забороняється вимагати відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, а також про реєстрацію місця проживання.

Оскільки відсутність "прописки" не робить паспорт громадянина України недійсним, роботодавцям не загрожує адміністративна відповідальність за прийняття на роботу працівника без реєстрації місця проживання.

Однак, під час заповнення кадрових документів можуть виникнути труднощі. Наприклад, коли українці влаштовуються на держслужбу, заповнюється Особова картка державного службовця. В ній є пункт "Адреса місця реєстрації", в якій зазначаються поштовий індекс, область, місто, район, село (селище), вулиця, корпус, номер будинку чи квартири. А законодавство не врегулювало питання, що робити, якщо у працівника немає місця реєстрації. Тож, вочевидь, під час прийняття на роботу у людини без "прописки" можуть виникнути труднощі.

Які послуги можуть бути недоступні без місця реєстрації

Фото: Facebook Ірини Верещук

Окрім складнощів із тим, щоб влаштуватися на роботу, українцям без "прописки можуть бути недоступні такі послуги:

  • Отримання ID-картки. Як відомо, оформити її можна лише за місцем реєстрації.
  • Реєстрація місця проживання дитини. Батьки зобов’язані зробити це протягом трьох місяців з дня отримання свідоцтва про народження. При цьому місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, може бути зареєстровано виключно за адресою реєстрації її батьків.
  • Отримання пільг. Більшість видів соцдопомоги, виплати державних соціальних гарантій, призначення пільг відбуваються за місцем "прописки" заявника. Однак через війну в країні держава йде на зустріч українцям, які потребують фінансової допомоги. Наприклад, цього року змінили умови отримання субсидій – тепер звернутися можна в будь-який сервісний центр Пенсійного фонду, незалежно від місця проживання. При цьому реєстрація місця проживання все ж має бути.
  • Сплата податків та подача звітності для ФОП. За законодавством, реєстрація фізичної особи-підприємця відбувається за зареєстрованим місцем проживання особи. А єдиний податок, який зазвичай сплачують фізичні особи-підприємці, йде до місцевого бюджету громади, в якій вони зареєстровані.
  • Участь у судових процесах. Незалежно від вашого статусу (позивач, відповідач, третя особа, свідок), судову повістку вам надсилатимуть за зареєстрованою адресою місця проживання.
  • Вступ на магістратуру. У деяких студентів, які закінчують навчання на бакалавраті, можуть виникнути проблеми з тим, що вони знялися з місця реєстрації після того, як були приписані в гуртожитку, а в іншому місці ще не "прописалися". За таких умов приймальні комісії відмовляються приймати документи на вступ до магістратури у студентів без місця реєстрації.
  • Сплата штрафів за порушення ПДР. Звістки про порушення правил дорожнього руху часто приходять в паперовому вигляді за місцем реєстрації власника авто. Якщо ж у нього немає мобільного застосунку "Дія" та ще й не зареєстроване місце проживаня, за ним залишатиметься непогашений борг. Який потрібно буде оплатити в будь-якому разі.

Раніше ми пояснювали, скільки людей можна "прописати" в квартирі. Також ми писали, що деяких українських студентів переведуть на бюджет.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.