Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ втретє за рік зменшив облікову ставку – що повинні знати українці

Процентні ставки за операціями з банками НБУ залишить незмінними, що допоможе зберегти привабливість гривневих інструментів

Фото: НБУ/Flickr

НБУ вдався до пом'якшення монетарної політики

Фото: НБУ/Flickr

Національний банк України вирішив знову встановити нижчу облікову ставку. З 27 жовтня показник перебуватиме на рівні 16%, хоча фактично ставки за операціями з фінансовими установами не зміняться.

Про це регулятор повідомив під час пресбрифінгу щодо рішень з монетарної політики.

Востаннє облікову ставку знижували у вересні цього року до рівня 20%, а до того – з 25% до 22%. Тобто у 2023 році НБУ втретє вдався до змін. Причинами керівництво регулятора назвало перехід до системи "нижньої межі" та покращення прогнозу зростання ВВП у 2023 році до 4,9%.

Українцям важливо знати такі наслідки нововведень:

  • ставка за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт буде 16%;
  • ставки за іншими операціями НБУ з банками – "облікова ставка + 4 в.п." (20%);
  • ставки за кредитами рефінансування – "облікова ставка + 6 в.п." (22%).

Іншими словами, за тримісячними депозитами нічого не зміниться, привабливість та дохідність гривневих інструментів залишиться на поточному рівні. Це дозволить захистити заощадження наших громадян від інфляції при зберіганні коштів на депозитах та ОВДП.

"Зміни дадуть змогу НБУ утримувати короткострокові гривневі міжбанківські ставки близько до облікової. Як результат, збільшиться спроможність НБУ впливати на очікування економічних агентів та мотиви їхньої економічної поведінки", – зауважили в Національному банку.

Передбачається, що учасники ринку зможуть більш успішно адаптуватися до нового режиму курсоутворення, запровадженого на початку жовтня. В НБУ кажуть: подальше зниження облікової ставки наступного року буде можливим тільки за умови курсової стійкості та сповільнення інфляційної динаміки.

Прогнози стосовно ВВП

Нацбанк покращив прогноз зростання реального ВВП у 2023 році – з 2,9% до 4,9%. Цьому сприятимуть кілька факторів, наприклад:

  • стрімкіше економічне відновлення;
  • вища адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов;
  • кращі оцінки врожайності;
  • вищі обсяги бюджетних видатків;
  • збільшення альтернативних шляхів для експорту.

Звісно, не треба забувати про виклики, які стоять перед економікою України з огляду на війну. Безпекові ризики досі гальмують відновлення та ускладнюють логістичні можливості. Але навіть попри це регулятор передбачає, що в 2025 року реальне ВВП зросте до 6%. Цьому допомагатиме поступове повернення біженців з-за кордону, налагодження виробництва, ремонт пошкодженої інфраструктури тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що валютний ринок має бути стійким і розповідав, що НБУ назвав головні пріоритети курсової політики. Також ми повідомляли, що в НБУ пояснили нові норми фінмоніторингу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.