Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ чекає зміна керівника – що буде з курсом долара в Україні

Експерт описав якості ідеального голови для Національного банку України під час війни

Фото: Уніан, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Новий голова НБУ не встигне швидко вплинути на ситуацію

Фото: Уніан, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Увечері, 4 жовтня, ЗМІ сколихнула новина про раптову відставку чинного голови Національного банку Кирила Шевченка, який займав цю посаду з 2020 року. Керманич установи сам зажадав звільнитися і послався на стан здоров’я.

На посаду Шевченка вже є декілька претендентів, і основною кандидатурою вважають колишнього голову правління Ощадбанку Андрія Пишного. Про те, що буде з курсом долару та економікою після зміни керівника НБУ, сайт Pro Гроші поспілкувався з експертом.

За словами економіста, фінансового аналітика та керівника банківського порталу ua-banker.com.ua Олексія Лупоносова, сильного стресу для економіки та окремих громадян не буде.

Експерт не впевнений, що посада дістанеться саме Пишному, але якщо це дійсно буде так, то політика НБУ навряд чи сильно зміниться.

По-перше, ще мінімум півроку після зміни керівника установи економіка відчуватиме на собі вплив політики попередника, тож одразу результатів чекати не потрібно.

По-друге, Олексій Лупоносов вважає, що Андрій Пишний проводитиме політику, яка максимально схожа на політику Кирила Шевченка.

Однак курс гривні це не врятує, оскільки, на думку аналітика, він стрімко рухається вниз. Експерт висловив думку про те, що відставка Шевченка може бути напряму пов’язана з тим, що українців чекає більш глибока девальвація національної валюти.

Кого б зараз не поставили керманичем Національного банку, навіть, нобелівського лауреата, пів року ми будемо спостерігати політику пана Шевченка. Щоб управлінські рішення нового топ-менеджера почали діяти, неважливо, чи це пан Пишний, чи хтось інший, ця людина почне працювати і її надбання ми побачимо мінімум через півроку, – каже Лупоносов.

До цього моменту "локомотив" не спинити, оскільки він рухатиметься за інерцією, а у стані війни цей процес може розтягнутися і більше, ніж на пів року. Після зупинки, цей потяг потрібно буде розвернути у інший бік, а це надзвичайно складно.

Нас чекає зростання курсу долара, і ми побачимо певні проблеми в банках. Ми вже бачимо, що у деяких фінустановах, які мають державні гарантії, бувають певні проблеми з видачею готівки як у валюті, так і у гривні, – розповідає експерт.

Хто міг би стати хорошим керівником НБУ?

На думку Лупоносова, Нацбанку потрібен ініціативний, принциповий керівник, який може будь-кому сказати "ні", навіть вищому керівництву держави.

Це має бути людина, яка відмовиться від будь-яких пропозицій уряду чи Офісу президента, якщо вони можуть призвести до девальвації національної валюти.

Іноді треба сказати – "люди зупиніться", адже це може призвести до певних наслідків для нашої грошової одиниці. І не треба соромитись, що сьогодні у нас такі проблеми з гривнею, бо це не ми напали, а на нас напали, – наголошує економіст.

Було б добре, щоб новий очільник Національного банку мав налагоджені зв’язки з міжнародними партнерами, які могли б допомогти у підтримці української економіки, наприклад, наданням пільгових кредитів.

Іншими словами, Нацбанку потрібен кризовий менеджер, який стабілізує систему та вміє твердо казати "ні".

Пішов через стан здоров’я?

Цю інформацію перевірити неможливо, оскільки будь-які відомості про здоров’я людини не можуть розголошуватись без її згоди та є лікарською таємницею.

Однак економіст висловив припущення, що це не основна причина відставки або взагалі не її причина, адже на базі Нацбанку працює потужний медичний центр, який піклується про здоров’я співробітників, а особливо голови установи.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли в Україні нарешті перестане рости курс американської валюти і розповідав, що буде з курсом долара у жовтні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.