Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ломбард – як працює і кому може стати в нагоді

Розповідаємо, за якою процедурою працюють ломбарди в Україні

Фото: Перший ломбард, УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Довкола ломбардів зазвичай сконцентровано чимало міфів

Фото: Перший ломбард, УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ломбарди в Україні працюють легально, якщо відповідають всім критеріям Національного банку та мають ліцензію. Водночас, іноді люди навіть не задумуються про те, як саме функціонують ломбарди.

Pro Гроші розповідає, кому та для чого потрібні ломбарди та як вони працюють.

Як працюють ломбарди

Насамперед, ломбард підходить для тих ситуацій, коли гроші потрібні на короткий термін, а оформлювати кредит у банку надто довго. Саме тому ломбардні кредити мають попит серед населення.

Ломбард – це фінансова установа, яка видає короткострокові кредити під заставу цінного майна громадян. У ломбардах можна отримати готівку протягом декількох хвилин, маючи особисте майно, яке надається під заставу.

Видача кредиту в ломбарді, здійснюється на платній основі – клієнт сплачує відсотки за дні користування кредитом. Кредит можна отримати однією або декількома частинами.

Відносини між ломбардом та клієнтом носять тимчасовий характер і визначаються умовами двостороннього договору. Ломбард несе відповідальність за збереження і цілісність заставного майна у розмірі його оціночної вартості.

Прийняті під заставу вироби зберігаються в ломбарді і страхуються на їхню оціночну вартість за рахунок ломбарду.

Протягом встановленого договором строку, клієнт викуповує закладене майно. Сума викупу визначається сумою кредиту плюс відсотки за користування грошовими коштами і пеня, у разі її наявності. Договір втрачає силу, якщо повернено кредит, сплачені відсотки і погашена пеня за наявності прострочення терміну дії договору.

Отримати кредит у ломбарді може повнолітня людина. З собою потрібно мати паспорт або інший документ з фотографією (державного зразка), що посвідчує особу.

Топ-5 міфів про ломбарди

Довкола ломбардів часто сконцентровано багато міфів та стереотипів. Щоб власноруч не позбавити себе своєчасної матеріальної допомоги, яку пропонує ломбард, постараємося разом розвінчати популярні міфи, що існують у суспільстві.

Наприклад, є популярний міф, що за продаж речей дають невелику суму, їх оцінюють дешево. Водночас більшість установ у випадку, якщо застава перебуває у хорошому стані, можуть купити її за ціною, трішки нижчою за вартість нової речі. Тим паче, коли клієнт продає затребуваний на ринку товар. Люди цілком може виручити до 80% стартової ціни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.