Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара помітно впав: що відбувається з валютою в банках 1 лютого

На валютному ринку спостерігаються коливання – долар і євро поступово падають

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Який курс валют в банках 1 лютого

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Курс американського долара в українських банках не фіксується на одній позиції. Протягом останнього тижня показники тішать населення, адже постійно знижуються.

Дані щодо актуального курсу опубліковані на моніторинговому порталі Мінфін.

Курс долара в банках

Станом на 10:45 1 лютого долар в середньому демонструє такі значення:

  • купівля – 40,00 грн/дол.;
  • продаж – 40,50 грн/дол.

Різниця з показниками минулого тижня становить -0,073 грн. Різні українські банки встановили індивідуальний курс. Зокрема ПриватБанк купує долар за 39,70 грн, а продає клієнтам – за 40,20 грн. В Ощадбанку можна дорожче продати – за 40,10 грн/дол., зате купити валюту також пропонують за вищим курсом – 40,75 грн/дол.

Курс євро в банках

Євро також не стоїть на місці та поступово слабшає проти української гривні. У середу, 1 лютого, цю валюту в середньому купують і продають фінустанови за наступним курсом:

  • купівля – 43,00 грн/євро;
  • продаж – 43,70 грн/євро.

У порівнянні зі значеннями минулого тижня відбулося зниження показників на 0,025 грн. Як завжди, ПриватБанк пропонує вигідніші умови для купівлі, хоча клієнти можуть менше заробити на продажу, ніж в Ощадбанку. Тож курс у ПриватБанку: купівля – 42,35 грн, продаж – 43,35 грн. Ощадбанк продає євро за 43,65 грн, а купує – за 42,60 грн.

Як змінюватиметься курс валют у лютому

Експерти прогнозують, що американський долар не перетне позначку в 41 грн і протягом поточного місяця триматиметься в межах 40-41 гривні за долар. Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко в ексклюзивному коментарі Pro Гроші зауважив, що не можна виключати незначних короткотермінових валютних коливань, але ці зрушення будуть не системними, а ситуативними, що українці вже спостерігали у першій декаді січня.

Тож хвилюватися через показники заздалегідь не варто. Нагадаємо, що Міжнародний валютний фонд планує надати Україні 16 мільярдів доларів в рамках нової програми допомоги. Ці кошти, принаймні перший транш, надійдуть у квітні 2023 року. Завдяки фінансовій підтримці будуть компенсовані витрати державного бюджету, що значно підтримає курс гривні у довгостроковій перспективі.

Якщо порівняти допомогу від МВФ з тогорічною, то різниця досить вагома – 16 мільярдів проти 2,7 мільярда. Водночас посилення національної валюти не буде значним, в першу чергу через падіння обсягів експорту. Саме завдяки продажу продукції за кордон Україна отримувала значну частину доходу. Однак Національний банк, здійснюючи валютні інтервенції із продажу іноземних валют, може забезпечувати відносну стабільність.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара на чорному ринку оновився після вихідних. Також ми повідомляли, скільки коштує валюта на чорному ринку та в обмінниках.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.