Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара балансує на межі: що відбувається з валютою в обмінниках України

Після плавного дорожчання долара на початку тижня курс вирішив обрадувати українців перед вихідними

Фото: Pro Гроші

Курс долара в обмінниках України впав 20 жовтня

Фото: Pro Гроші

Поступове падіння показників курсу американської валюти розпочалося 18 жовтня. Відтоді українці спостерігають плавне зміцнення гривні, хоча початок цього тижня не передвіщував подібного розвитку подій. В деяких обмінних пунктах долар навіть опустився нижче 38 грн.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відбувається з курсом долара в обмінниках і на чорному ринку перед вихідними.

Курс долара в обмінниках України

Якщо подивитися на місячний графік коливань курсу, можна побачити справжні валютні "гойдалки". Показники то піднімаються, то опускають, причому це відбувається з інтервалами у 3-4 дні. Ще на початку цього тижня долар плавно дорожчав і не давав надії на зміцнення гривні, але 18 жовтня почався зворотній рух.

Станом на 20 жовтня американська валюта стала дешевшою орієнтовно на 10 копійок, а середній курс в обмінниках такий:

  • купівля – 37,95 грн/дол.;
  • продаж – 38,05 грн/дол.

Коливання курсу долара в обмінниках за місяць
Коливання курсу долара в обмінниках за місяць
Фото: Мінфін

Що відбувається з доларом на чорному ринку

Там також не обійшлося без стрибків курсових показників. Різниця між значеннями копійчана, але відчутна для українців, які мають намір здійснити обмін валюти. Вчора долар продавали за 38,20 грн, а 20 жовтня курс впав на 8 копійок. Станом на 11:00 чорний ринок України пропонує такі показники курсу:

  • купівля – 38 грн/дол.;
  • продаж – 38,12 грн/дол.

Національний банк Україні продовжує зберігати стійкість валютного ринку після запровадження керованої гнучкості. Наприклад, одним із рішень стало формування привабливих ставок за гривневими інструментами. Наразі середні ставки за депозитами становлять орієнтовно 11-12% після оподаткування, що дозволяє захистити заощадження вкладників від інфляції.

Чи потрібно переводити євро в долари

Раніше ми розповідали, що з огляду на періодичне дорожчання долару українці почали замислюватися про переведення євро в американську валюту, аби з часом не вийти в мінус. Журналісти Pro Гроші дізналися в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, чи є сенс обмінювати свої заощадження, віддаючи перевагу долару.

На думку експерта, це залежить від суми. Бо якщо розмір капіталу невеликий, наприклад, 1 000 євро, то конвертація призведе до отримання кількох додаткових сотень гривень.

"Так, потім при обміні люди можуть отримати більше гривні, ніж зараз. Але якщо все буде по плану і курс сягне за 40 грн, то треба дивитися саме на суму. Після конвертації ви матимете 200 грн додатково. Варто задуматися, чи є в цьому сенс", – уточнив Плотніков.

Найкращою рекомендацією в такому випадку є диверсифікація капіталу, тобто поділ на суми в різній валюти. Частину варто залишити в гривні, щоб мати кошти на швидке використання, а все інше перевести у євро, долари та інші валюти, які подобаються. Урізноманітнення кошика – це найкраща стратегія для примноження заощаджень у майбутньому.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що валютний ринок має бути стійким і розповідав, що НБУ назвав головні пріоритети курсової політики. Також ми повідомляли, як реагує валютний ринок України на скасування фіксованого курсу долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.