Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кредитні зобов’язання: як діляться борги подружжя під час розлучення

Кредитні зобов’язання одного з подружжя не обов’язково лягають на плечі іншого при розлученні

Фото: Pexels

Поділ майна між подружжям

Фото: Pexels

Цивільний та Сімейний кодекси України чітко встановили, що набуте під час шлюбу майно є спільною власністю чоловіка і дружини. Отже при розлученні вони все ділять порівну, за деякими винятками. До переліку майна відносять не лише матеріальні цінності, але й права та обов’язки, наприклад, кредитні чи боргові.

Як їх ділять при розлученні, розповіла адвокат Катерина Коваленко.

Хто повинен виплачувати борги


Коли відповідальні органи визначають предмет поділу між колишнім подружжям, вони враховують три категорії об’єктів. Йдеться про фізичні майнові надбання, а також кредиторські вимоги і боргові зобов'язання. Адже у випадку, коли чоловік і дружина виступають кредитором за договором купівлі-продажу, їм повертають борг у рівних частинах.

Це саме стосується протилежної ситуації: якщо в подружжя є борги, обидві сторони повинні спільно їх виплачувати, згідно з правилом встановлення рівних частин для кожного з пари. Хоча в питанні грошових зобов’язань також є винятки.

"При розлученні та визначенні – хто ж виплачуватиме борги, враховується, на що саме бралися кошти. Адже існує два види боргів – сімейні та особисті", – зазначила адвокатка.

Які кредити не діляться між подружжям


Борги, не пов’язані з внутрішньосімейними відносинами чи отримані потай від іншого з подружжя, вважають особистими. Наприклад, якщо дружина/чоловік купили мобільний телефон у кредит для власних потреб, а друга сторона не виступила поручителем чи була проти позики. Поділу не підлягають такі боргові зобов’язання:

  • спадкові;
  • які з’явились до моменту одруження;
  • пов’язані з приватизацією житла чи земельної ділянки;
  • отримані без відома і / або згоди другого з подружжя, витрачені на власні потреби;
  • отримані після розірвання шлюбу;
  • набуті під час фактичного припинення сімейних відносин між чоловіком і дружиною, але до офіційного оформлення документів про розлучення.

"Якщо одним із подружжя укладено договір в інтересах сім’ї, то цивільні права та обов’язки за цим договором виникають в обох із подружжя у рівних частинах – 50\50", – констатувала Катерина Коваленко.

Але потрібно довести в судді, що кредит взяли без відома партнера, чи його використали на особисті потреби, а не сімейні. Тоді борг визнають неподільним, скасують правовий статус спільної власності подружжя і покладуть обов’язок виплати на одну людину.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що банки можуть списати кредити деяким українцям і розповідав, кому "пробачають" борги. Також ми повідомляли, чи можуть українців із боргами випустити за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.