Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кінець картковому туризму: НБУ запровадив нові валютні обмеження для українців

Розповідаємо, навіщо потрібні нові валютні обмеження Національного банку України

НБУ заборонив один з видів міжнародних переказів

З 5 жовтня Національний банк України повертає заборону на P2P перекази з українських гривневих карток на закордонні валютні.

Про це нововведення повідомляє прес-служба НБУ.

Зазначається, що було збільшено ліміт на купівлю безготівкової валюти на депозит до 100 тис. грн на місяць (в еквіваленті).

У Нацбанку наголошують, що це були заходи задля зменшення попиту у готівковому сегменті валютного ринку та захисту міжнародних резервів.

Перекази за гривневими платіжними картками українських банків на карти іноземних банків вже заборонялися на початку війни, але у квітні були знову дозволені.

"У той же час після більш ніж семи місяців військового стану роль такого інструменту для підтримки громадян за кордоном зменшується, водночас ризики його використання, щоб обійти обмеження на купівлю валюти, збільшуються", – пояснили у регуляторі.

Гроші за кордон і далі можна буде переказати, але лише з такими цілями:

  • на оплату навчання (на рахунки навчальних закладів);
  • лікування та транспортування хворих;
  • витрати, пов'язані із смертю;
  • для сплати аліментів.

Також можна вільно переказувати кошти між гривневими платіжними картками українських банків, незалежно від країни перебування.

Дозвіл на Р2Р-перекази з валютних платіжних карток українських банків на картки іноземних банків також залишається чинним.

Навіщо потрібні обмеження?

Винахідливі українці почали користуватися різницею "ринкового" та "карткового" курсу і активно переводять за кордон гривні, щоб там вивести в готівкову іноземну валюту за нижчим курсом. Явище навіть отримало назву – картковий туризм.

Натомість регулятор збільшив ліміт на купівлю громадянами безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців, тепер він становитиме 100 тис. грн в еквіваленті, замість 50 тис.

Зміни для бізнесу

Відтепер, підприємства зможуть переказувати кошти на рахунки своїх підрозділів та філій за кордоном, але лише за дотриманням таких умов:

  • лише для утримання відповідних філій чи підрозділів;
  • щомісячний обсяг переказів не повинен перевищувати четвертої частини загальної суми коштів, яку бізнес переказав у 2021 році за кордон для утримання його підрозділів.

Крім цього, перекази повинні проводитися виключно за рахунок власної іноземної валюти, що є у бізнесу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що відбувається з курсом долара в обмінниках і розповідав, як у НБУ пояснили коливання курсу валют.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.