Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інвестування для новачків: які шокуючі ризики можна зустріти на шляху

Початківцям варто добре вивчити ринок та слідкувати за всіма його змінами, яких буває чимало

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Інвестори мають готуватися до ризиків

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Інвестування може бути потужним засобом для збільшення вашого капіталу. Але памʼятайте, що в цій справі також є чимало ризиків. Особливо це стосується початківців. Але важливо розуміти ці ризики перед тим, як розпочати інвестувати.

Про це свідчать дані чату-gpt.

Про що варто памʼятати початківцям

  • Ризик втрати капіталу. Всі інвестиції несуть ризик втрати грошей. Це може бути через падіння цін на акції, облігації, нерухомість тощо. Навіть якщо минулі результати інвестицій були позитивними, це не гарантує майбутніх прибутків.
  • Ринковий ризик. Зміни в економіці, політиці або інших глобальних факторах можуть впливати на ринки та вартість активів. Наприклад, фінансова криза може спричинити загальне падіння цін.
  • Ліквідність. Деякі інвестиції може бути складно продати або обміняти на готівку. Це особливо актуально для нерухомості, художніх цінностей та інших нестандартних активів.
  • Інфляційний ризик. Інфляція може зменшити купівельну спроможність ваших інвестицій, особливо якщо потенційний прибуток не перевищує темпи інфляції.
  • Ризик відсутності досвіду. Недостатній досвід у конкретному виді інвестування може призвести до прийняття поганих рішень або неправильного аналізу ризиків.
  • Гребінчасті ринки. Ринки можуть демонструвати велике коливання в короткі терміни, що може викликати паніку серед інвесторів і вплинути на їхні рішення.
  • Психологічний ризик. Недоліки на ринках можуть призвести до емоційних реакцій, таких як паніка або жадібність, які своєю чергою можуть вплинути на прийняття рішень.
  • Концентрований ризик. Інвестування всіх коштів у один вид активів або в одну компанію може бути небезпечним, оскільки проблеми в цьому активі можуть значно вплинути на весь ваш портфель.
  • Податкові ризики. Прибутки від інвестицій можуть підлягати оподаткуванню, і зміни податкового законодавства здатні вплинути на ваші фінансові результати.
  • Специфічний ризик активів. Деякі види активів, такі як стартапи або високодохідні облігації, можуть мати особливі ризики, пов'язані з їхньою природою.

Аби уникнути всіх цих ризиків, то варто добре розуміти ринок, ретельно аналізувати можливі інвестиції та слідкувати за всіма змінами.

В яких валютах варто зберігати заощадження

Нещодавно професор Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші порадив, що безпечно мати заощадження також у швейцарському франку та британському фунті. Це залежить від того, яка мета ставиться перед вами.

Наприклад, швейцарський франк вважається досить стабільною валютою і не має сильної динаміки. А от британський фунт дещо програє, адже є кілька випадків, коли він знецінився.

Ще більше інформацію про те, в якій валюті безпечно зберігати гроші, ви можете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали, як навчити дитину заробляти гроші. Також ми писали, які помилки дитинства можуть впливати на ваш бюджет вже в дорослому житті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.