Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші більше не в моді? Чому банки скоротили імпорт готівкової валюти в Україні

Національний банк повідомив, що в серпні обсяги валютних операцій були значно меншим

Фото: pexels

Попит на валюту впав

Фото: pexels

У серпні 2024 року до України ввезли набагато менше готівки, ніж це було раніше. Відомо про обсяг у 1,085 млрд доларів, а це на 17,3% менше, ніж у липні (1,313 млрд доларів).

Про це повідомляє НБУ.

У серпні обсяги валютних операцій були значно меншими, ніж у січні, коли в Україні зафіксували рекордний ввіз валюти з лютого 2014 року (1,864 млрд доларів).

За інформацією, у серпні банки імпортували 840,8 млн готівкових доларів, що на 1,4% менше, ніж у липні, коли цей показник становив 960,8 млн доларів. Обсяг імпорту готівкових євро зменшився до 243,9 млн доларів (порівняно з 348,7 млн у липні).

Згідно з даними НБУ, у серпні з України було вивезено валюту на суму 137,5 млн доларів.

Від чого залежить курс долара

Ми вже писали про те, що іноземний курс валют зазвичай залежить від різних факторів, включаючи

  • Стан економіки країни. Споживчі витрати, показники експорту та імпорту, рівень інфляції, безробіття, зростання ВВП та політика центрального банку можуть впливати на валютний курс.
  • Процентні ставки. Високі процентні ставки в країні роблять її валюту більш привабливою для іноземних інвесторів, що може збільшити попит на цю валюту і підвищити її цінність.
  • Політичні події. Нестабільність в уряді, вибори, зміни в керівництві та інші політичні події можуть викликати невизначеність і впливати на вартість валюти.
  • Міжнародні відносини й торгівля. Торговельні зв'язки між країнами, тарифи, мита, а також баланс зовнішньої торгівлі можуть впливати на валютний курс.
  • Спекуляції на валютному ринку. Прогнози та очікування щодо подальших змін валютного курсу можуть впливати на його ціну, особливо в умовах фінансових спекуляцій.

Ці фактори часто взаємодіють та визначають курс валют на міжнародному ринку.

Що робити українцям з валютою

Експерти радять утриматися від продажу валюти, якщо немає крайньої потреби. Однак і купувати долари сьогодні не варто. А все тому, що вже найближчим часом валюта може знову подорожчати.

Та варто памʼятати, що ще розповсюдженим варіантом для зберігання коштів є облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Фахівці підкреслюють, що валютні ОВДП забезпечують стабільний, хоч і незначний, дохід за умови відносної стабільності валютного курсу.

Раніше ми повідомляли, що має бути в інвестиційному портфелі у 2024 році. Також ми писали, чому стодоларова купюра 1996 року викликає страх у банків та обмінників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.