Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гривні зіпсувалися під час пожежі? Українцям пояснили, чи варто нести їх на обмін

Пояснюємо, що громадянам слід робити з гривнями, які серйозно пошкодилися під час пожежі або внаслідок іншого нещасного випадку

Фото: УНІАН

Які пошкоджені банкноти обмінює НБУ

Фото: УНІАН

Час нещадний щодо паперових грошей: вони забруднюються, рвуться і поступово втрачають платоспроможність. Втім в українців є шанс обміняти паперові гривні в банках, адже Нацбанк зобов'язав фінансові установи приймати у населення серйозно пошкоджені гривні.

Про це сказав начальник управління організації виготовлення і захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Валерій Строчков.

За його словами, отримані банкноти банки віддають на дослідження у Нацбанк. Обміняти пошкоджену гривневу банкноту реально за однієї умови.

"Важливо, щоб збереглося не менше 55% купюри", — пояснив він.

Цікаво, що найчастіше люди приносять на обмін гроші, які пошкодилися під час пожежі або ж на банкноти потрапила вода. Срочков каже, що пошкоджену готівку не варто самостійно "лагодити", краще приносити її такому стані, у якому вона вже є.

"Тоді, наприклад, ми з точки зору характеристик пошкодження зрозуміємо, що готівка пошкодилась коли зберігалася в одній групі. В таких випадках, як правило, є шанс, що людині відшкодуємо усю суму", — наголосив очільник управління організації виготовлення і захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ.

При цьому, за правилами, людина яка принесла на обмін пошкоджену гривню, має надати документ, який засвідчує, що гроші пошкодилися у результаті нещасного випадку.

"Але бувають ситуації, коли достатньо заяви людини, у якій вона самостійно описує обставини пошкодження грошей", — розповів Строчков.

Здавати гроші на обмін люди можуть не тільки в уповноважених банках. Як зазначив представник регулятора, у Києві, Львові, Одесі, Хмельницькому, Харкові та Дніпрі працюють підрозділи Нацбанку, які теж приймають на обмін пошкоджені гроші.

В Україні з'являться нові банкноти

Новинки від НБУ з'являться в обігу вже 24 жовтня 2023 року. Мова про купюри номіналом 20 гривень зразка 2018 року. Вони поступово замінять в обігу гроші, які пошкодилися.

Оновлені банкноти будуть з підписом голови Національного банку Андрія Пишного, також на них помістять рік випуску, тобто цифри 2023.

Чому в ОП була ідея скасувати паперові гроші

Усе тому, що заступник голови Офісу президента України Ростислав Шурма вважає, що готівка провокує громадян вдаватися до корупційних дій. А відмова від готівкових операцій дозволить:

  • давати хабарі готівкою;
  • видавати зарплату у конвертах.

Але для того, щоби усі громадяни країни здійснювали лише онлайн операції, потрібно:

  • провести амністію капіталу;
  • створити інфраструктуру;
  • провести навчання;
  • покращити фінансовий моніторинг.

Чому не відкриваються нові банки

За останні п'ять років на фінансовому ринку України не з'явилося жодного нового банку. Усе через попит – він надзвичайно низький.

За словами заступника голови НБУ Дмитра Олійника, впродовж 2023 року до регулятора найбільше зверталися небанківські гравці: лізингодавці, страхові.

При цьому більшу частину звернень Нацбанк відхилив. Водночас як зауважив Олійник, спостерігається підвищений попит на переліцензування учасників платіжного ринку.

До слова, нещодавно ми пояснювали, як банки торгують кредитами. Також ми писали, що українці можуть обмінювати купюри та монети старого зразка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.