Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПів обіцяють штрафувати на понад 600 тисяч гривень – що зміниться вже скоро

В Україні незабаром можуть з'явитися нові чималі штрафи для фізичних осіб-підприємців і не тільки

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні штрафуватимуть заклали за порушення комендантської години

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть штрафувати розважальні заклади, які порушують комендантську годину. Над відповідним законопроєктом, за який ще мають проголосувати у Верховній Раді, працювали правоохоронці та деякі народні обранці.

Про це повідомив 11 жовтня 2023 року міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

За його словами, штрафуватимуть на чималі суми власників нічних закладів, ресторанів, інших суб’єктів господарювання та ФОПів, якщо вони не зупиняють роботу з настанням комендантської години.

"Є ідея, щоб за перше порушення розмір штрафу становив від 34 тисяч гривень до 170 тисяч. А якщо це повторне порушення, тоді штраф від 340 до 680 тисяч гривень", — розповів він.

Головний поліцейський країни зазначив, що штрафуватимуть саме власників закладів, які порушують правило комендантської години, та фізичних осіб-підприємців.

"Думаю, що найближчим часом Верховна Рада розгляне цю пропозицію", — додав Ігор Клименко.

Чому українці можуть потрапити у СІЗО під час війни

За словами адвокатки Анни Бобровської, таке покарання можуть застосувати до порушників комендантської години, які ще й відмовилися виконувати вимогу чи розпорядження патрульних.

За таку непокору громадянина можуть оштрафувати, долучити до громадських чи виправних робіт і навіть відправити у СІЗО на 15 днів.

Що стосується штрафу, то за опір під час зустрічі з патрулем порушнику доведеться заплатити у розмірі від 17 до 34 тисяч гривень. Остаточну суму визначає суд.

Зазначимо, право на вільне пересування вулицями міст під час комендантської години мають лише громадяни зі спеціальними перепустками або посвідченнями.

Що робити, якщо не встигли повернутися додому до комендантської години

Варто дотримуватися важливих правих та не ігнорувати їх. Так, громадянам, які опинилися на вулиці з настанням комендантської години, радять:

  • йти освітленими шляхами, не ховатися;
  • знайти неподалік ТрО чи військових та пояснити ситуацію;
  • підняти руки вгору, не лізти одразу в кишені по документи;
  • розповісти, чому опинилися на вулиці у комендантську годину;
  • обов'язково мати при собі паспорт або ID-картку, оскільки застосунок "Дія" може не спрацювати.

Штрафи для військовозобов'язаних

Якщо призовники, військовозобов'язані чи резервісти порушать правила військового обліку, то:

  • їм загрожує штраф у розмірі від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510−850 гривень);
  • повторне впродовж року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період (воєнний стан) означає, що штраф становитиме від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850−1 700 гривень).

Якщо ж посадові чи фізичні особи порушать законодавство про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, проти них застосують:

  • штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян у розмірі від 1 700 до 3 400 гривень (стосується ФОПів);
  • штраф від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 3 400 до 5 100 гривень (стосується посадових осіб).

Детальніше про ще деякі заборони читайте у нашому за посиланням.

Раніше ми розповідали, за які порушення на УЗ пасажирів точно покарають. Також ми розповідали, кого в Україні з жовтня штрафуватимуть на 400 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.