Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансове процвітання: які українські банки заробили найбільше у 2023 році

Розповідаємо, які українські банки показали найкращі за останні 5 років темпи зростання

Фото: pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Вперше з 2021 року банки демонструють позитивні темпи росту

Фото: pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Перша половина 2023 року стала для українських банків чи не першим періодом процвітання. Попри неоднозначні настрої та прогнози, фінустанови почали показувати позитивні темпи збільшення прибутків.

Про це пише сервіс Опендатабот.

Яка ситуація з прибутками банків в Україні

З 65 працюючих в Україні банків, 59, тобто 91% установ отримали прибуток у розмірі 53,66 млрд грн, а шість (9%) банків – збитки у розмірі 73,19 млн грн. Збитків зазнали банки з приватним капіталом.

Більша частина загального прибутку, а саме 59%, належить державним банкам, які за пʼять місяців поточного року заробили 31,43 млрд грн. Більшість коштів (81%) отримав ПриватБанк, який за вказаний період заробив 25,48 млрд грн, що становить 47,5% від загальної суми прибутків усіх українських банків. У порівнянні з аналогічним періодом 2021 року, ПриватБанк збільшив свій прибуток майже утричі (8,69 млрд грн).

Також усі 15 банків з іноземним капіталом завершили перші пʼять місяців поточного року з позитивним балансом. Загалом вони заробили 15,01 млрд гривень, що становить 28% від загального прибутку українських банків. Такі показники перевищили результати аналогічного періоду 2021 року в 1,7 раза (8,7 млрд грн).

Лідерами серед цих банків за результатами пʼяти місяців поточного року є:

  • Райффайзен банк (3,26 млрд грн).
  • Укрсиббанк (2,89 млрд грн).
  • ОТП банк (2,57 млрд грн).

Ці три банки отримали 58% загального прибутку в цій банківській групі.

Загалом, група банків з приватним капіталом, яка налічує 46 установ, заробила 7,15 млрд грн протягом перших пʼяти місяців поточного року, що становить 13% від загального прибутку українських банків. Ці показники перевищують результати аналогічного періоду 2021 року в 1,5 раза.

Трійка банків з приватним капіталом, що отримали найбільший прибуток:

  • ПУМБ з прибутком у 2,99 млрд грн.
  • Універсал банк (1,31 млрд грн).
  • Банк "Південний" (0,55 млрд грн).

За розміром прибутків з початку року лідирують ПриватБанк, Райффайзен банк і ПУМБ.

Нацбанк оцінив ризики у фінансовому секторі

НБУ покращив оцінку ризиків у фінансовому секторі, згідно зі "Звітом про фінансову стабільність за червень 2023 року". Факторами, що сприяли цьому, були: стійкість енергосистеми, зростання внутрішнього попиту і збільшення прибутків банків. Сумарна оцінка ризиків у фінансовому секторі знизилася на 22,5%.

Зростання прибутків банків знизили ризики капіталу. Крім того, скорочення кредитного портфеля і скасування НБУ підвищених ваг ризику за незабезпеченими споживчими кредитами сприяють підтримці високого рівня капіталу. Однак непрацюючі кредити, що були надані під час війни та зарезервовані частково, можуть створювати тиск на капітал.

Ризик прибутковості оцінюється як – середній. Значне зростання процентних доходів, завдяки інвестиціям вільної ліквідності у цінні папери й зниженню резервування порівняно з попереднім роком, сприяють високій прибутковості сектору. Операційна ефективність банків залишається на високому рівні.

Раніше НБУ пояснив, чому в Україні не зникне готівка. Також ми писали, що Рада розблокувала закон щодо повернення довоєнних податків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.