Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ризик рецесії зростає — від чого страждає економіка Німеччини

Розбиралися, що загрожує німецькій економіці на фоні різкого скорочення виробництва та падіння ВВП

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Економіка Німеччини на межі рецесії

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Економіка Німеччини перебуває за крок до рецесії – про це свідчить різке скорочення промислового виробництва, адже в березні 2023 року показники впали на 3,4% порівняно з попереднім місяцем.

Про це йдеться в матеріалі видання Reuters.

Що відбувається в Німеччині

За інформацією журналістів, падіння показників викликане уповільненням виробництва в автомобілебудівному секторі:

  • виробництво автомобілів та автозапчастин впало на 6,5% порівняно з лютим 2023 року;
  • виробництво машин і устаткування — на 3,4%,
  • виробництво в будівельному секторі — на 4,6%.

Через це в березні 2023 року промислові замовлення в країні очікувано знизились на 10,7% в порівнянні з лютим, що стало найбільшим місячним зниженням від 2020 року.

У березні в Німеччині також знизилися обсяги роздрібних продажів і експорту. ВВП у четвертому кварталі переглядався з 0,4% до 0,5% падіння. У першому кварталі року ВВП показав нульове зростання.

"Німецьке виробництво все більше страждає від глобального підвищення ставок, яке гальмує економіку. Ризик рецесії в Німеччині зростає", — заявив головний економіст Commerzbank Ральф Солвен.

Рецесія визначається як два послідовні квартали скорочення ВВП.

Наступної зими в Україні знову виникнуть проблеми?

Раніше сайт Pro Гроші зазначав, що енергетична система цієї зими виявилася стійкою. Також допомогла західна підтримка. Макроекономісти навіть почали переглядати власні прогнози на 2023 рік.

"Навряд чи ми зможемо вийти на енергетичні показники умовно 2021 року — звісно, будуть якісь мінуси, й наступної зими російські окупанти неодмінно будуть нам шкодити. Але ми все одно матимемо повну потужність в електриці й вони точно не зможуть цьому завадити. Хоча взимку знову виникнуть проблеми. Нині важко казати, що буде через дев'ять місяців", – говорить експерт.

Відновити жодну економічну галузь неможливо?

Найпершим постраждав бізнес, що не міг повноцінно працювати через відсутність електроенергії. Зменшаться наші обсяги експорту, але лише відносно 2021 року, а не 2022-го. Експерт запевняє, що це мінус, але не критичний.

"Торік ми вже були в ситуації, коли наш експорт агропродукції був менший, ніж перед повномасштабною війною. Ми матимемо менші експортні доходи, але це є цілком прогнозованим. З минулого року українська економіка впала на 30%. Навряд чи варто очікувати додаткових мінусів у 2023-му. Ситуація сильно залежить від того, чи працюватиме зерновий коридор", – говорить він.

Нині в Україні немає таких ресурсів, щоб компенсувати втрати від експорту зернових. Коли закінчиться війна, то країна житиме з цим самим рівнем економіки, суттєвого зростання не буде, а про жодні компенсатори не може бути й мови.

Раніше ми розповідали, яку ще українську продукцію заборонили постачати в країни ЄС. Також ми писали, як робота "зернового коридору" вплинула на економіку України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.