Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

До трави і листя – зась: які штрафи доведеться заплатити за спалення сухостою

Розповідаємо, яке покарання чекає українців за спалення сухостою та інші побічні порушення, викликані необережним поводженням з вогнем

Фото: Pexels

За спалювання трави загрожують великі штрафи

Фото: Pexels

В Україні заборонено спалювати сухе листя, оскільки це загрожує не лише довкіллю та екології, але й здоров’ю людини. Через шкідливі викиди можуть виникнути різноманітні захворювання дихальних шляхів. Що вже казати про втрати навколишнього середовища і потенційну небезпеку для тварин.

Сайт Pro Гроші розповідає, як можуть покарати порушників, які вирішили попалити сухостій.

Відповідальність передбачена як адміністративна, тобто штрафи, так і кримінальна. Як нагадали українцям представники Державної служби з надзвичайних ситуацій, якщо когось спіймають на порушенні вимог пожежної безпеки в лісах, то випишуть штраф у розмірі 1 530-4 590 грн. Для посадових осіб розмір більший – від 4 590 до 15 300 грн.

Але це не єдине адміністративне покарання. Суми санкцій залежать від конкретних обставин, наприклад, у випадку необережного поводження з вогнем у лісі, що призвело до виникнення пожежі та її поширення на значній площі, штраф становитиме:

  • від 4 590 до 15 300 грн – для громадян;
  • від 10 710 до 30 600 грн – для посадових осіб.

Окремо визначають штрафи за випалювання луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, парках, газонах населених пунктів:

  • від 3 060 до 6 120 грн – для громадян;
  • від 15 300 до 21 420 грн – для посадових осіб.

Сума збільшується за порушення, скоєнні в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду. Українці заплатять за випалювання 6 120-12 240 грн, а посадові особи – 21 420-30 600 грн.

Найсильніше покарання чекає громадян, які своїми діями спричинили знищення чи пошкодження лісових масивів і зелених насаджень: штраф – від 91 800 до 153 000 грн, або обмеження волі терміном 2-5 років, чи позбавлення волі на вказаний строк. Якщо через пожежу загинули люди, тварини чи відбулися інші тяжкі наслідки, винуватцю загрожує в’язниця на строк 5-10 років.

Що можна робити з сухостоєм

Спалювання – не єдине вирішення проблеми з великою кількістю сухого листя і трави. Найпопулярніший спосіб використання сухостою це компостування. Іншими словами, виготовлення органічного добрива для живлення рослин у саду або на городі.

Ще одне рішення – мульчувати травою землю. Вона допоможе утримувати вологу, запобігати росту бур'янів та збереже належним чином ґрунт. Плюс, якщо маєте в домогосподарстві домашніх тварин, зокрема кроликів, спробуйте годувати їх листям як додатком до основного типу корму.

Нарешті, сухою травою можна ізолювати стіни чи покрівлі будівель, а також застосовувати як частину матеріалу для утеплення приміщень. І взагалі, чому б не підпалювати сухостоєм камін чи грубку в домі. Цей ресурс чудово розгоряється і виступає паливом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям обіцяють високі штрафи та розповідав, за що доведеться віддати 170 тисяч гривень у Києві. Також ми повідомляли, що за "шампанське" та "коньяк" загрожуватимуть штрафи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.