Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ці долари точно не приймуть обмінники – про що варто знати

Розповідаємо, які доларові купюри точно не вдасться обміняти в обмінних пунктах та банках

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям варто знати, які купюри не приймуть обмінники та банки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці часто стикаються з проблемами обміну валют, наприклад, обмінники встановлюють комісію за проведення операції, відмовляються приймати деякі купюри тощо. Однак є встановлений перелік ознак банкнот, які точно не приймуть ні обмінні пункти, ні банки.

Про це повідомляє юридичний портал "Ти ж юрист" у Telegram.

Які долари точно не зможуть обміняти українці?

Згідно з встановленими правилами Національного банку України, всі іноземні банкноти, справжність яких підтверджена з використанням лічильників та детекторів, мають прийматися обмінниками та банками. Але виключенням є значно зношені чи пошкоджені купюри.

Серед ознак значної зношеності або пошкодження є:

  • розірвані (розрізані) на частини;
  • з пошкодженими елементами дизайну та захисту (видалені цифрові чи текстові позначення номіналу, зображення портрета, оптично-змінні елементи захисту, захисні стрічки);
  • зі зміненим первісним кольором паперу та/або зображень;
  • з локальними забрудненнями (плямами), враховуючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких перевищує половину площі банкноти;
  • із загальними забрудненнями, враховуючи ті, що спричиняють люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях;
  • обпалені, пропалені, трухлі (пошкоджені внаслідок тривалої дії вологи, різних рідин, хімікатів або з ознаками гниття);
  • мають явні друкарські недоліки.

Також українцям можуть відмовити в обміні купюр, які вже вийшли з обігу в державі, де вони власне й виготовлялися.

Таким чином виходить, що всі інші банкноти мають прийматися як обмінними пунктами, так і банками, безперешкодно та без встановленої додаткової комісії за проведення операції.

Як отримати знижку в обміннику?

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші пояснив, що за кордоном обмінники можуть запропонувати менший курс, якщо людина обмінює велику суму. Теоретично це можна зробити й в Україні.

Наприклад, якщо ви обмінюєте понад 1 000 доларів, то можна вести перемовини з фінустановою або обмінним пунктом про надання "гуртового" курсу. Однак все це можливо лише за індивідуальними домовленостями.

Раніше ми розповідали, що буде з курсом долара до кінця липня. Також ми писали, чи є комісія за обмін валют в інших країнах. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.