Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи буде НБУ викупати держоблігації: у Мінфіні розповіли, що передбачає держбюджет-2023

Викуп Національним банком держоблігацій не передбачений у держбюджеті-2023

Фото: УНІАН, Мінфін; Колаж: Pro Гроші

Чи буде друк грошей бюджеті-2023

Фото: УНІАН, Мінфін; Колаж: Pro Гроші

У державному бюджеті на 2023 рік не передбачене пряме емісійне фінансування потреб уряду Національним банком шляхом викуп облігацій внутрішньої держпозики.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі телемарафону, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Така опція є. Але якщо ми зможемо гарантовано отримати $38 млрд від наших партнерів, зловживати гіперінфляцію та іншими чинниками, залазити в кишені українців через викуп облігацій Нацбанком, через інші ризики – девальвації та гіперінфляції – ми не будемо", – сказав очільник Мінфіну.

Він нагадав, що такою опцією держава користувалась цього року, тому що ситуація складна.

"Але така опція існує. Цього року ми нею користуємося, тому що складна ситуація. Звичайно, будемо дивитися, як ми зможемо обійтися без цього", – додав Марченко.

За даними Міністерства фінансів та уряду, щомісячна потреба у фінансуванні дефіциту держбюджету цього року через війну становить близько 5 млрд доларів.

Частину коштів надає Нацбанк – за рахунок емісійного фінансування через купівлю держоблігацій. Так, у червні НБУ збільшив прямий викуп ОВДП до 105 млрд грн.

На наступний рік уряд планує знизити дефіцит держбюджету до менш ніж 3,2 млрд доларів на місяць, розраховуючи на його фінансування США, МВФ і ЄС.

Водночас, Національний банк допускав, що наступного року емісійне фінансування через прямий викуп ним ОВДП може ще знадобитися.

Нагадаємо, Кабінет міністрів днями затвердив проєкт Держбюджету України на 2023 рік. Загальні доходи бюджету закладаються на рівні 1,28 трлн грн, а видатки – 2,57 трлн грн. Таким чином, дефіцит прогнозується на рівні 1,29 трлн грн на рік.

Сайт Pro Гроші раніше розповідав, що цікавого містить у собі документ і чого очікувати наступного року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.