Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чекайте покарання! Що робити, якщо не можете повернути кредит

У деяких банках на час війни діють кредитні канікули, однак не всюди

Колаж: Pro Гроші

Краще відкрито спілкуватися з банком

Колаж: Pro Гроші

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну люди брали кредити на свої потреби. Адже така функція є доволю зручною, якщо вам терміново потрібні гроші. Однак починаючи з лютого чимало українців втратили роботу, а отже повернути кошти не можуть. Банки пішли на зустріч і оголосили кредитні канікули. Однак зараз більшість установ вимагають знову повну виплату позичених коштів.

Розповідаємо, що буде, якщо ви не повернете кредит та як діяти в такій ситуації.

Найкраще, що можна зробити, якщо вам не вдається вчасно погасити борг – спілкуватися прямо з представниками банка. Найгірше в такій ситуації, уникати банк та переховуватися.

Якщо ви будете відкрито спілкуватися з банком та розкажете про свою ситуацію, то є шанс, що фінустанова піде назустріч клієнту, а особливо під час війни.

Що буде, якщо не сплачувати кредит

Несплата кредитних коштів може потягнути за собою чимало проблем. Якщо ви спробуєте ігнорувати банк, який хоче повернути свої гроші, у вас можуть відібрати не лише заставне майно.

У таких випадках банк може звернутися до суду, а після цього фінустанова відбере у вас все майно, яке було у заставі. Якщо ж для погашення боргу лише заставного майна виявилося недостатньо, то в такому випадку у вас можуть забрати й інше майно, щоб повністю закрити ваш кредит. Однак це теж відбувається лише за рішенням суду.

Також після несплати кредиту та проблем з банком у вас назавжди зіпсується кредитна історія. А вона впливає на те, щоб ви без перешкод змогли отримати кредит в майбутньому.

Чи потрібно виплачувати кредит на майно, якщо його розбомбили?

Наразі це питання ніяк поки не врегульовано. Поки що кредит – окремо, пошкоджене майно – окремо, адже йдеться не про в житло, а про повернення коштів.

Кредитні канікули під час війни?

Багато українських банків пішли на зустріч людям. У деяких фінустановах діють кредитні канікули (відтермінування по виплатах без нарахування додаткових відсотків чи штрафу), однак не всюди.

Деякі банки вже скасували відтермінування канікул і починають вимагати оплату кредитів. Всі деталі краще напряму питати у представників установи.

Сайт Pro Гроші також писав, хто може відмовитись від кредиту і як це зробити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.