Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Альтернатива долару та євро: яка валюта є найбільш надійною у світі (фото)

Надійність валюти визначається її стабільністю та відсутністю сильних ринкових коливань курсу, що дає змогу інвесторам не хвилюватися через втрати

Фото: УНІАН, Unsplash, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Десять світових валют, які визнали найбільш надійними у світі

Фото: УНІАН, Unsplash, molbuk.ua. Колаж: Pro Гроші

Приналежність конкретної валюти до переліку найбільш надійних у світі означає, що її країна має урівноважений бюджет, низьку інфляцію, стабільні обмінні курси, позитивний торговий баланс, ліквідний валютний ринок, велику громадянську довіру тощо. Сильна валюта також свідчить про політичну врівноваженість всередині держави.

Аналітики FXSSI назвали 10 національних валют, яким можна позаздрити в питанні надійності у 2023 році.

Топ-10 найсильніших валют у світі

Першу позицію очікувано займає, як і чимало років підряд, швейцарський франк (CHF). Це офіційна валюта Швейцарії та Ліхтенштейну, де дуже сильна економіка та високорозвинена банківська система. Стабільність франку також забезпечує прив’язаність до золота. Середня інфляція за останні роки там становить близько 0,6%.

Швейцарський франк
Швейцарський франк
Фото: Unsplash

На другому місці – японська єна (JPY). Країна щороку підіймає рівень життя населення, утримує низькі темпи інфляції. За кількістю торгів на валютному ринку єна третя (після долара та євро). Плюс Японія восьма з усіх країн світу з рівня запасів золота.

Японська єна
Японська єна
Фото: Unsplash

Норвезька крона (NOK) опинилася на третьому місці. Причина – відсутність у Норвегії зовнішнього боргу. Тобто їй не потрібно позичати валюту в міжнародних партнерів, щоб погасити заборгованість. І це (як і значні запаси нафти) допомогло кроні піднятися так високо у рейтингу.

Норвезька крона
Норвезька крона
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Далі у списку – шведська крона (SEK). Її визнали однією з найстабільніших завдяки спрямованості уряду на фундаментальне збереження курсу валюти. Плюс Швеція, хоч і є частиною Європейського Союзу, не відмовилася від крон на користь євро.

Шведська крона
Шведська крона
Фото: Скриншот: Pro Гроші

На екваторі рейтингу – євро (EUR). Спірне питання щодо стабільності, зважаючи на схильність до коливань курсу. Але значні обсяги золотих резервів у зоні ЄС і вплив на різні галузі та ринки сприяють міцності та надійності.

Європейська валюта
Європейська валюта
Фото: Pexels

Шосту позицію займає сінгапурський долар (SGD), хоч це чи не найдорожча валюта в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Надійність забезпечується політикою уряду: грошово-кредитне управління Сінгапуру завжди втручається у міжнародні обмінні курси, щоб направити їх у потрібне русло за необхідності.

Cінгапурський долар
Cінгапурський долар
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Американський долар (USD) опинився тільки на сьомому місці. Його стабільність визначається спеціальним індексом, який порівнює вартість щодо ряду інших валют. Укріпленню допомогла агресивна монетарна політика Федеральної резервної системи США.

Американський долар
Американський долар
Фото: Pexels

Далі у списку – австралійський долар (AUD), який міцнішає завдяки низькому рівню безробіття на материку. Плюс Резервний банк Австралії пильно відстежує друк нових банкнот і введення купюр в обіг. Також надійність обумовлена постачанням на світовий ринок великих обсягів товарів і продукції з Австралії.

Австралійський долар
Австралійський долар
Фото: Unsplash

Дев’ятим назвали британськийфунт стерлінгів (GBP). Це також офіційна валюта Північної Ірландії, яку вважають чудовим інвестиційним рішенням. Хоча неодноразово в її бік виникали скарги щодо несправедливого завищення курсу.

Фунт стерлінгів
Фунт стерлінгів
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Нарешті замикає десятку канадський долар (CAD), на який сильно впливає економіка Сполучених Штатів Америки. Стійкість до потрясінь і криз обумовлена географічною близькістю до США та значними обсягами імпорту.

Канадський долар
Канадський долар
Фото: Unsplash

Раніше сайт Pro Гроші писав, в яких валютах варто зберігати заощадження, окрім долара та євро. Також ми повідомляли, як валюта впливає на фінансовий стан українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.