Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Звільнення з військової служби — що нового пропонують у Раді

З'ясовували, на які виплати мають право визнані непридатними до служби військові

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні з лютого 2022 року триває загальна мобілізація та воєнний стан. Верховна Рада пропонує розширити перелік підстав для звільнення чоловіків із військової служби.

Про це йдеться в картці законопроєкту №9339.

Згідно з текстом документу, військового, якого військово-лікарська комісія (ВЛК) визнала непридатним чи обмежено придатним до служби, мають зарахувати в розпорядження командирів, які мають право на призначення на посади. Таких військових мають перевести на посади, на яких вони можуть виконувати обов'язки військової служби з урахуванням стану здоров'я, підготовки і досвіду служби.

При цьому перебування військового у розпорядженні триває до призначення на нову посаду або звільнення з військової служби.

Протягом максимум двох місяців після визнання непридатними до служби їм передбачені виплати в розмірі грошового забезпечення, яке вони отримували до зарахування в розпорядження.

Проте потім, якщо їх нікуди не перевели, вони отримують лише оклад за військовим званням та надбавки за вислугу років. Мова йде про мізерні суми, адже оклад за військовим званням становить від 440,5 гривень до 1762 гривень, а надбавка за вислугу років військовим – від 25 до 50 відсотків посадового окладу.

Що пропонують нардепи

З огляду на це нардепи пропонують дозволити звільнення військових зі служби після двох місяців з дня зарахування у розпорядження командира у разі не призначення на інші посади. При цьому військовий може висловити бажання продовжувати військову службу.

У такому разі боєць зможе отримати передбачену законодавством вихідну допомогу та скористатися пільгами і державними програмами з підтримки працевлаштування.

Хто має право на звільнення з військової служби?

У ст. 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" зазначається, що військовослужбовці мають право на звільнення у разі наявності однієї з таких підстав:

  • Звільнення за віком

Досягнення військовослужбовцем граничного віку перебування на службі.

  • Звільнення за станом здоров’я

Військово-лікарська комісія має надати висновок про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

  • З підстав позбавлення, обмеження волі або позбавлення військового звання

Якщо військовослужбовця було засуджено та обвинувальний вирок суду набрав законної сили.

  • За сімейними обставинами

Ця підстава передбачає багато підпунктів, які надають право на звільнення військовослужбовцю. Це може бути необхідність виховання дитини з інвалідністю, серйозні хвороби інших родичів, за якими немає кому доглядати.

Що стосується військовослужбовців-жінок, то для них можливе звільнення у зв’язку з вагітністю або перебуванням у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. А також, якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш ніж до досягнення нею шестирічного віку.

Раніше ми розповідали, як військовослужбовцям оформити відпустку під час воєнного стану. Також ми писали, кого можуть мобілізувати після 60 років. Більше про військову службу в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.