Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військова служба в Україні: як захисникам оформити відпустку

Розповідаємо, які бувають види відпусток та як військовослужбовці можуть їх отримати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Існує кілька видів відпусток, які можуть отримати військовослужбовці під час воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українським військовослужбовцям під час воєнного стану можуть надати частину щорічної основної відпустки, відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Зазначається, що тривалість кожної відпустки має бути не більш ніж 10 днів без урахування часу на дорогу.

Про це йдеться в Законі України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Як військовому оформити відпустку?

Процедура оформлення відпустки проходить таким чином:

  • військовому потрібно написати рапорт на ім’я безпосереднього командира (начальника) та додати документи з підставами для надання відпустки;
  • командир підрозділу розглядає, підписує та передає рапорт до штабу військової частини;
  • командир військової частини приймає рішення щодо надання відпустки.

Військовослужбовцям краще подавати рапорт у двох екземплярах на одному з якого мають бути вказані вхідний номер, дата й підпис особи, яка прийняла рапорт та підтвердила факт звернення військового.

Які є підстави для надання відпустки за сімейними обставинами?

Відпустку за сімейними обставинами можуть надати незалежно від тривалості служби, оскільки це є незапланованими подіями. Йдеться про:

  • смерть близького члена сім'ї;
  • одруження/заміжжя;
  • народження дитини та для догляду за дитиною (передбачено лише для вагітних жінок, які знаходяться на військовій службі).

За яких умов військовим можуть надати частину щорічної основної відпустки?

Відомо, що частина щорічної основної відпустки військовослужбовцю може бути надана лише раз протягом календарного року. Важливою умовою є одночасна відсутність не більш ніж 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Чи можуть військові звільнитися зі служби під час воєнного стану?

Закон України "Про військовий обов’язок та військову службу" передбачає певні підстави для звільнення з військової служби під час воєнного стану, а саме:

  • за віком, якщо людина досягла максимального віку перебування на службі;
  • за станом здоров’я, але для цього потрібно отримати висновок (постанову) військово-лікарської комісії про непридатність до служби в армії зі зняттям з військового обліку;
  • якщо людину засуджено і набрав законної сили обвинувальний вирок суду про покарання у вигляді арешту, обмеження волі чи позбавлення військового звання;
  • за сімейними обставинами, наприклад, якщо необхідно виховувати дитину з інвалідністю, або у зв'язку з серйозною хворобою іншого родича, за яким немає кому доглядати.

Раніше ми розповідали, хто може отримати "білий" квиток та чому він не завжди захищає від мобілізації. Також ми писали, чи заберуть на війну чоловіків з подвійним громадянством. Більше про військову службу в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.