Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще одне подорожчання! На скільки зміниться вартість овочів до кінця року

Підвищення вартості на деякі продукти залежить одразу від кількох факторів

Колаж: Pro Гроші

Ціни підвищаться до кінця року

Колаж: Pro Гроші

Українців до кінця року очікує підвищення цін на продукти. У Нацбанку передбачають дефіцит деяких овочів і фруктів через несприятливі погодні умови та недостатню кількість овочесховищ.

Про це йдеться у репортажі "1+1".

"По борщовому набору ми будемо мати збільшення на 25-30%, по парникових овочах — до 50%", – каже економіст Олег Пендзин.

На цибулю подорожчання очікується на 50-60 %. У НБУ наголосили, що інфляційні очікування погіршуються. Все через підвищення офіційного курсу долара до гривні, а також обмежене постачання нових партій товарів, значні логістичні витрати бізнесу, вичерпання запасів і погіршення девальваційних очікувань зумовили пришвидшення інфляції.

Проте не всі овочі подорожчають одразу. Наприклад, ціна на картоплю буде триматися приблизно до лютого місяця. До того часу українці зможуть купувати продукт за старою ціною, адже його зараз вдосталь.

Яка ціна на овочі

Раніше ми писали, що кілограм картоплі станом на 28 вересня в середньому коштує 11,13 грн. У серпні середньомісячна ціна була 11,90 грн. Картопля молода здешевшала значно більше, оскільки з 14,53 грн у серпні вартість знизилась до 11,63 грн у вересні.

Відбулося і здешевшання капусти. Кілограм капусти молодої нині коштує 32,08 грн (33,93 грн у серпні), а капусти білокачанної – 18,20 грн (29,83 грн у серпні).

Цибуля ріпчаста у серпні коштувала 33,65 грн/кг, зараз коштує 34,45 грн/кг. Подешевшала і морква. Місяць тому її середня ціна в супермаркеті становила 30,05 грн/кг, зараз це 24,90 грн/кг.

А от що стосується огірків, то ситуація стала значно гіршою для покупця. Так, у серпні середня вартість за кілограм була 32,64 грн. Наприкінці вересня вона піднялась до 72,45 грн. Огірки тепличні, наприклад, коштували 32,21 грн/кг, але зараз їхня середня вартість 68,90 грн/кг.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому в Україні дорожчає м'ясо та чого чекати від цін у жовтні. Також ми повідомляли, що товари в українських ТРЦ подорожчають ще суттєвіше.

Більше про ціни на продукти в Україні читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.