Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціна яєць побила новий рекорд – скільки коштують у магазинах і на ринку

Експерти прогнозують збільшення вартості яєць у магазинах ще на 10% від поточної

Колаж: Pro Гроші

Вартість яєць в Україні різко виросла і не планує знижуватися ще довго

Колаж: Pro Гроші

Ще тиждень тому десяток яєць у супермаркетах України можна було придбати за ціною на 8 гривень менше, ніж станом на 4 жовтня.

Такі дані публікує портал "Мінфін".

Скільки коштує продукт

Складається враження, що такий буденний для кожного українця продукт харчування як яйця поступово перетворюється на товар, що зможуть собі дозволити лише громадяни з доходом вище середнього. Вартість у магазинах підскочила до 47,32 грн, що на 20 грн більше, ніж фіксувалося ще місяць тому. А порівнюючи з минулим місяцем вартість змінилася на 8 гривень у бік подорожчання.

Ситуація на ринках взагалі змушує хапатися за голову від здивування. За продукт домашнього виробництва деякі продавці просять 75 грн (подібна цінова політика встановилася на ринку "Столичний" у Києві). Чому так відбувається і на що очікувати населенню найближчим часом, розповіла аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин.

Вона запевняє, що дивуватися дорожчанню немає потреби, адже це було очікувано по ряду причин. Найперше – у зв’язку з яскраво вираженою сезонністю виробництва. Весною та влітку господарства забезпечують велику кількість продукції, а восени і взимку, коли скорочується світловий день і знижується температура повітря, пропозиція від виробників традиційно менша, тож і ціни зростають.

Другий фактор – промисловий видобуток зменшився, оскільки якась частка господарств опинилася в окупації або взагалі була зруйнована агресором. Тож сьогодні існуючий попит дещо перевищує можливості пропозиції, що неминуче означає високу вартість.

Які прогнози на вартість яєць

Світлана Литвин запевняє, що українці мають приготуватися до ще однієї хвилі дорожчання, яка змінить цінники у магазинах на 10%. У той час можна очікувати стабілізації, вартість яєць зафіксується на тодішньому рівні. А говорити про зменшення ціни варто лише після початку потепління, тобто вже восени наступного року.

За прогнозами директора Економічного дискусійного клубу Олег Пендзина, тенденція підвищення вартості продуктів харчування не зупиниться у поточному році, а перейде у наступний. Причина – інфляція на рівні 30%, яка не зменшиться через кілька місяців. Вагомий внесок у зміну негативного курсу дорожчання можуть внести перемоги українських військових на фронті, а також ланцюжки фінансової допомоги від закордонних партнерів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що незамінний овоч стане недоступним. Також ми повідомляли, коли в Україні впадуть ціни на гречку та чому.

Детальніше про ціни на продукти читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.