Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Життя після деокупації? Де та коли почнуть відбудовувати знищені ворогом міста

У Кабміні розповіли подробиці відновлення населених пунктів за принципом build back better

Фото: УНІАН, Кабмін. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН, Кабмін. Колаж: Pro Гроші

У п'яти областях нашої країни обрали по одному населенному пункту, в яких розпочнуть відбудову після російської окупації за новою програмою build back better.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Обрано по одному населеному пункту в Київській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, у яких розпочнеться масштабне відновлення за принципом build back better. Йдеться не лише про відбудову житла, але й лікарень, шкіл, садочків, ЦНАПів, об’єктів культури тощо. Усе відновлюватиметься з урахуванням вимог безпеки та сучасних практик", – зазначив він.

Інструмент відновлення зруйнованих російськими окупантами населених пунктів має запрацювати вже найближчим часом. А дати й перші проєкти відбудови деокупованих міст і сіл вже визначені.

Зазначимо, що війна триває в Україні вже понад рік. Окупанти продовжують завдавати масштабних збитків нашій країні, руйнуючи інфраструктуру, яку потім доводиться відновлювати. Тим часом з кінця 2022 року в Україні діє "Армія відновлення" – урядова програма для виконання суспільно-корисних робіт, до яких залучають громадян, які втратили заробіток через війну.

Раніше ми розбирались, хто з українців може стати частиною проєкту, як це зробити та як держава підтримує учасників програми.

"Армії відновлення": як до неї приєднатися

За інформацією Кабміну, допомогати відновлювати території, зруйновані ворогом, мужіть українці, у чиїх областях проводитимуться суспільно-корисні роботи. Дізнатися про них можна в обласних військових адміністраціях.

До робіт залучаються:

  • працездатні особи;
  • зареєстровані безробітні;
  • внутрішньо переміщені особи, які не мають обмежень за станом здоров’я.

Українці працюватимуть в "Армії відновлення" на підставі строкових трудових договорів.

У яких областях працює "Армія відновлення"

Наразі програма працює у 9 областях України, таких як:

  • Сумська;
  • Київська;
  • Полтавська;
  • Донецька;
  • Чернігівська;
  • Рівненська;
  • Запорізька;
  • Житомирська;
  • Волинська.

Чи платять за роботу в "Армії відновлення"?

Учасникам проєкту виплачують зарплату у розмірі 6,7 тис. гривень. Ця сума є більшою за середню допомогу з безробіття.

При цьому сума заробітку може й зрости, якщо на відповідний крок погодиться влада регіону, де відбуваються суспільно корисні роботи із залученням "Армії відновлення".

Раніше ми розповідали, чи можуть українці з біржі праці відправитися воювати на фронт. Також ми писали про створення Міністерства з відновлення України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.