Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація безробітніх: чи можуть українців відправити з біржі праці на фронт

Після отримання повістки на військову службу безробітний повинен надати її в центр зайнятості

Колаж: Pro Гроші

Безробітні в Україні можуть призиватися на військову службу

Колаж: Pro Гроші

Після того, як українця зі статусом безробітного мобілізують до лав ЗСУ, його знімають з реєстрації у центрі зайнятості.

Про це повідомляє Державна служба зайнятості.

Згідно чинного законодавства українці, які проходять військову службу, належать до зайнятого населення. Мобілізованого знімають з реєстрації в службі зайнятості ще й тому, що під час мобілізації громадяни не можуть шукати роботу та відвідувати центр зайнятості.

Після отримання повістки безробітний повинен надати її копію або витяг з наказу військового комісару про призов військовозобов'язаного на військову службу до центру зайнятості. Далі спеціаліст центру зайнятості приймає рішення про припинення реєстрації безробітного.

Чи виплачується грошова допомога мобілізованим безробітнім

Разом із припиненням реєстрації людини як безробітного, припиняється і виплата грошової допомоги.

Це пов'язано з тим, що українцям, які проходять військову службу, виплачується грошове забезпечення. Вони є платниками податків, а отже є застрахованими особами в системі загальнообов’язкового державного соцстрахування, зокрема на випадок безробіття.

Водночас, виплата може продовжуватися лише тоді, коли безробітній отримав повістку про призов на учбові збори. В такому разі реєстрація як безробітних та виплата допомоги по безробіттю не припиняється.

Після закінчення військової служби українець, у разі потреби, може знову звернутися до центру зайнятості та отримати статус безробітного. Рішення про призначення виплати допомоги у зв’язку з безробіттям та її розмір прийматиметься відповідно до законодавства.

Раніше ми писали про те, що наявність повістки ще не означає відправлення на фронт. Все залежить від виду документа. Сайт Pro Гроші пояснював, які бувають види повісток та головне, що про них треба знати.

Також ми розповідали, що буде з тими, хто ігнорує повістки, тобто якщо при отриманні повістки людина не з'явилася у військкомат чи територіальний центр комплектування соціальної підтримки (ТЦК).

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.