Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Життя на мінімалці: чи вистачило б українцям 6 700 грн на місяць

Розбиралися, чи вистачило б українцям на місяць життя однієї мінімальної заробітної плати та як жителі великих міст оцінюють проживання з таким бюджетом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці розповіли, чи реально прожити місяць на мінімальну заробітну плату

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кожен українець хоча б раз задумувався над тим, чи вистачило б на місяць життя однієї мінімальної зарплати, яка наразі в нашій країні становить 6 700 гривень. Насправді, якщо жити протягом місяця лише на мінімальну зарплату, то людині доведеться себе багато в чому обмежувати, наприклад, в спонтанних зустрічах з друзями, відвідуваннях кінотеатрів та інших побутових потребах.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з українцями та дізнався їх думку, чи змогли б вони прожити місяць на 6 700 гривень.

Реально, але складно


З бюджетом 6 700 гривень на місяць потрібно все детально прорахувати, скільки грошей потрібно витратити на комунальні послуги, наприклад, скільки доведеться заплатити за інтернет та яка сума залишиться в підсумку на їжу. Такі розрахунки зробила киянка Наталя, аби зрозуміти, чи вистачило б їй такої суми на місяць.

Влітку у мене вартість комуналки виходить приблизно 1 500 гривень, за інтернет щомісячна плата становить близько 300 гривень. Тобто, виходить, що закривши ці потреби у мене залишається 4 900 гривень на купівлю продуктів. Теоретично, якщо щодня витрачати по 150 гривень їжу, то я б змогла прожити на цю суму до кінця місяця, але мені б довелося себе багато у чому обмежити, – каже дівчина.

Насправді витрачаючи щодня по 150 гривень на продукти, можна за тиждень наповнити холодильник необхідними продуктами, наприклад, купити яйця, хліб, ковбасу, овочі, крупи або макарони тощо. Такий запас продуктів одній людині точно вистачить на 1-2 тижні.

Тобто, теоретично, якщо з мінімальної зарплати оплатити комуналку, інтернет, а залишок суми витрачати лише на їжу, то місяць прожити реально. Проте, це за умови, що у людини є своє житло, а якщо потрібно орендувати квартиру, то це буде неможливо.

Це більше буде схоже не на життя, а на виживання, адже фактично ви не зможете кудись поїхати, бо потрібні гроші на проїзд в громадському транспорті, не зможете зустрітися в закладі з друзями, но зможете сходити на довгоочікувану прем'єру фільму. Я вже мовчу про якісь регулярні б'юті-процедури, на кшталт манікюр для дівчат, або стрижка для хлопців, – підсумувала Наталя.

Жити лише на мінімальну зарплату під силу не кожному


Багато українців не змогли б відмовитися від своїх звичних потреб та цілий місяць бути обмеженими в коштах лише на продукти та на комуналку.

Я щомісяця роблю манікюр та інші б'юті процедури, які сумарно складають близько 1 000 гривень. Ми полюбляємо з друзями, не домовляючись заздалегідь, зустрітися й випити кави в улюбленій кав'ярні, сходити в якийсь заклад. Якби я заробляла лише 6 700 гривень мені б точно не вистачило цих грошей на місяць, – розповіла Аліна, жителька міста Дніпро.

Серед чоловіків не виявилося жодного українця, який би сказав, що цієї зарплати вистачить на місяць життя у великому місті. Андрій, який мешкає в Дніпрі, заявив, що взагалі не розуміє, як на ці гроші можна прожити цілий місяць, адже протягом цього часу можуть виникнути якісь додаткові потреби.

У мене була нещодавно ситуація, коли під час вечері у мене розколовся зуб, було дуже боляче, я не міг спати, а до лікаря я міг потрапити лише вранці. Це непередбачувана ситуація на яку гостро необхідно витратити гроші, – пояснив хлопець.

Він також додав, що витративши кошти на стоматолога, йому б довелося себе потім обмежувати в продуктах харчування. За його словами це не дуже схоже на нормальне життя, тому для хлопця це було б не під силу.

Скільки потрібно грошей для комфортного життя у великих містах


Більшість опитаних українців зійшлися у схожих думках щодо суми, якої б вистачило для комфортного проживання на місяць. Йдеться про 30 000 гривень без оренди житла. За словами українців, саме цієї суми вистачало б для того, аби закрити всі свої потреби.

Мені б вистачило від 25 000 до 30 000 гривень на місяць, враховуючи те, що я не орендую житло. В цю суму в мене увійшли не лише якісь необхідні побутові речі, наприклад, закупівля продуктів, оплата комуналки тощо, а ще і якісь мої особисті потреби, – зазначив Олексій з Києва.

Тож, теоретично прожити місяць на мінімальну зарплату можливо, але потрібно бути готовим відмовитися від багатьох речей, які потребують додаткових витрат, аби вкластися в місячний бюджет.

Раніше ми розповідали, як відрізняється заробітна плата в різних регіонах України. Також ми писали, які мінімальні зарплати отримують в країнах Європи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.