Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Суми просто неймовірні: які мінімальні зарплати отримують в країнах Європи

Україні досить далеко до мінімальної заробітної плати, встановленої в Німеччині та Люксембурзі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Мінімальна зарплата в різних країнах Європи – які суми там платять

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Найменша мінімальна зарплата, яку можуть отримувати мешканці країн-учасниць Європейського Союзу, перевищує українську більш як удвічі. Найкраще живуть громадяни Люксембурга, адже там розмір мінімалки становить 2 500 доларів.

Такі дані навів Євростат.

Мінімальна заробітна плата – це найменша сума, яку роботодавець повинен платити співробітникам до вирахування податків. Менше заборонено законодавством. Станом на 2023 рік в Україні розмір виплат становить 6 700 грн, що еквівалентно 165 євро. До переліку держав ЄС, де платять порівняно небагато за місяць роботи, входять:

  • Північна Македонія – 359 євро (14 575 грн);
  • Албанія – 375 євро (15 225 грн);
  • Болгарія – 399 євро (16 199 грн).

Варто порівняти розмір зарплати у країнах з найбільш високими показниками. Що цікаво, там живе багато українських біженців, які мають право тимчасово перебувати на їхній території, отримуючи навіть фінансову допомогу. Мова про такі держави Європейського Союзу:

  • Іспанія – 1 260 євро (51 156 грн);
  • Франція – 1 747євро (70 929 грн);
  • Ірландія – 1 910 євро (77 547 грн);
  • Бельгія – 1 955 євро (77 547 грн);
  • Нідерланди – 1 995 євро (79 374 грн);
  • Німеччина – 1 997 євро (81 079 грн);
  • Люксембург – 2 508 євро (101 826 грн).

Що стосується найближчих до України держав, то в Польщі мінімальна зарплата становить 811 євро (32 927 грн), у Румунії – 604 євро (24 522 грн). Найвища купівельна спроможність з такими сумами – у Німеччині, а Польща знаходиться на 9-му місці серед європейських країн.

Що буде з зарплатами найближчим часом

Національний банк опублікував Інфляційний звіт, в якому оновив прогнози щодо змін у середній номінальній заробітній платі українців. Регулятор передбачив, що вже до кінця поточного року показники зростуть на 19,6%. Що стосується реальних доходів, вони виростуть на 3,9%. Для порівняння, у попередньому прогнозі НБУ називав значення 3,7%.

Які фактори обумовили оновлення прогнозу НБУ? По-перше, це велика конкуренція на ринку праці за кваліфікованих фахівців. По-друге, економічна активізація підприємств. Плюс про позитивну динаміку свідчать дані щодо виплат зарплат на банківські картки.

Хороші прогнози пов’язані зі сповільненням інфляції та зростанням ВВП. Передбачається зниження рівня споживчої інфляції до 10,6% та базової – до 9% найближчими місяцями. Внутрішній валовий продукт України зросте в поточному році на до 2,9%.

Раніше сайт Pro Гроші писав про зарплати в найбільших компаніях України та розповідав, скільки вони платять і чи є вільні вакансії. Також ми повідомляли, що українці можуть собі дозволити за середню зарплату в найдорожчих ресторанах світу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.