Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці в Польщі можуть отримувати компенсацію по 40 злотих на день – умови

Пропозицій щодо надання прихистку біженцям з України у польських родинах значно поменшало

Колаж: Pro Гроші

Українці в Польщі можуть отримати додаткові виплати

Колаж: Pro Гроші

У Польщі діє програма компенсації витрат на приймання біженців з України. Однак претендувати на виплати можуть не лише поляки, але й українці, які приїхали в країну раніше та облаштували там свій побут.

Про це повідомляє Yavp.pl.

Скільки можна отримати за прихисток біженців

Ті, хто надає українцям житло з харчуванням, отримують 40 злотих на добу за одну людину незалежно від віку. Отже, за родину із 3 людей – наприклад, жінки з двома дітьми – власник житла отримає 3 600 злотих на місяць (приблизно 30 тисяч гривень).

Виплати за цією програмою можна отримувати тільки протягом 120 днів після того, як українці перетнуть кордон. Довший термін держава виплачує 40 злотих тільки за малозахищені категорії – наприклад, людей пенсійного віку чи матерів із малолітніми дітьми.

Поляки почали менше приймати українців

В перші місяці від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну польські родини масово приймали біженців за цією програмою. Однак із часом пропозицій поменшало, адже почалися затримки із виплатами компенсацій.

Так, у містах Гданськ та Плоцьк найбільше заявок на надання прихистку українцям було навесні та влітку. А вже восени їх суттєво поменшало.

Гданськ:

  • у травні – отримано 2 540 заяв на виплату за прихисток 7 738 людей;
  • листопад – отримано 721 заяву на виплату за прихисток 1 438 біженців.

Плоцьк:

  • у червні – отримано 246 заяв на виплату за прихисток 908 людей;
  • в листопаді – отримано 90 заяв на виплату за прихисток 198 біженців.

Крім того, польські родини відмовляються приймати в себе велику кількість біженців. Якщо спочатку поляки готові були прихистити по 5-6 біженців одночасно, то зараз така кількість зменшилася до 1-2 людей.

Житло українцям почали надавати українці

На сьогодні заяви на отримання компенсацій 40+ подають значною мірою українці. Це ті громадяни України, які стали на ноги в Польщі та орендують житло. Трапляються випадки, коли виплати отримують навіть ті українці, які прихистили своїх родичів – ступінь спорідненості не має значення.

Тобто, українець, який проживає в Польщі та надав прихисток дружині та дітям, які приїхали до нього після початку війни в Україні, має право подати заяву на отримання компенсації 40+ за кожного члена родини. Зокрема, у Кельце кожну 4 заяву на виплату компенсацій подали українці.

Загалом у Польщі тимчасовий прихисток оформили 1,5 млн біженців з України. Саме офіційно зареєстровані шукачі тимчасового захисту мають право на відшкодування їм вартості проживання з харчуванням.

Раніше ми писали, що в ЄС скасують плату за роумінг для українців. Також ми пояснювали, як змінити країну прихистку в ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.