Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Зерновий коридор" знову почне працювати: кому вдалося переконати Росію

Сьогодні має відбутися телефонна розмова президента Туреччини Ердогана з Зеленським

Колаж: Pro Гроші

Рух кораблів "зерновим коридором" на деякий час призупинився

Колаж: Pro Гроші

Роботу "зернового коридору" відновлено. Відтепер відвантаження зерна здійснюватиметься як і раніше.

Про це президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив на засіданні парламентської групи Партії справедливості та розвитку, пише Укрінформ.

""Зерновий коридор" знову відкрито, як і раніше. Міністр оборони Росії Шойгу подзвонив міністру національної оборони (Туреччини) Акару і сказав, що відвантаження зерна триватиме, як і раніше, починаючи з 12:00 сьогодні", – сказав Ердоган.

Він також зазначив, що сьогодні має відбутися його телефонна розмова з президентом України Володимиром Зеленським.

Росія заявила про вихід із "зернової угоди"

Раніше ми писали, що Кремль оприлюднив таку заяву у суботу, 29 жовтня. Це рішення назвали відповіддю на те, що Україна нібито завдала "великої атаки безпілотниками" на флот Росії в анексованому Криму.

Водночас, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що докладе усіх зусиль, щоб робота "зернового коридору" продовжувалася, "попри те, що Росія вагається".

Зі свого боку, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна продовжить дотримуватися "зернової угоди" в межах домовленостей з ООН та Туреччиною.

У понеділок, 31 жовтня, з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" вийшли 12 суден з 354,5 тисяч тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

У першій половині дня 1 листопада з українських портів вийшли ще три судна у межах "зернової ініціативи". Загалом після заяв Росії про призупинення участі в "зернові угоді" Чорним морем відправилися вже 15 суден.

Зеленський відреагував на вихід РФ із "зернової угоди"

Президент заявив, що Україна продовжить дотримуватися "зернової угоди" в межах домовленостей з ООН та Туреччиною.

Зеленський пояснив, що в межах "зернової угоди" підписали два паралельні документи. Перший з них – між Україною, ООН та Туреччиною.

"Серед цих трьох суб'єктів я не чув, щоби хтось був не згоден і хотів би зупинити зернову ініціативу. Тому тут ми продовжуємо, як і домовлялися", – заявив глава держави.

Другий документ уклали Росія, Туреччина та ООН. Зеленський зазначив, що не чув, аби ООН чи Туреччина його порушили. Президент додав, що впевнений, що партнери зможуть заспокоїти риторику РФ.

Раніше ми пояснювали, що для України означає вихід Росії із зернової угоди. Також ми писали про те, як змінилися ціни на зерно після заяв РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.