Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зеленський підписав законопроєкт про "військове ПДФО" – що це означає для українців

Після схвалення законопроєкту народними депутатами в цілому документ відправили на підпис президенту Володимиру Зеленському

Фото: Zelenskiy / Official, УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Зеленський підписав законопроєкт про військове ПДФО та акциз

Фото: Zelenskiy / Official, УНІАН, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

17 листопада президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №10037 щодо військового ПДФО та акцизу. Він передбачає спрямованість коштів, отриманих з місцевих бюджетів, на розвиток оборонно-промислового комплексу.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Загалом на армію і супутні потреби буде перераховано 214,7 млрд гривень за поточний і наступний роки. Цю ініціативу запропонував уряд на чолі з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, аби надалі витрачати гроші не на ремонти доріг, а на оборону країни, зокрема, на виробництво боєприпасів і дронів.

Відповідно до тексту документу в період з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року податок розподілятимуть у пропорції 50% на 50% між Державною службою спеціального зв'язку та Міністерством оборони. Перше відомство отримає 13 млрд гривень за закупівлю дронів, друге – на придбання артилерійських систем.

Далі, з 1 січня до 31 грудня року, в якому припинять або скасують воєнний стан, "військове ПДФО" будуть ділити в таких співвідношеннях:

  • 45% – Державній службі спеціального зв'язку;
  • 45% – Міністерству стратегічних галузей промисловості для розгортання виробництва боєприпасів та зброї;
  • 10% – серед військових частин на основі рішення спеціальних уповноважених у секторі безпеки та оборони.

Варто зазначити, що законопроєкт також передбачає спрямування доходів Дорожнього фонду у 2024 році на оборонні потреби (окрім місцевої частини розміром 13,44%). Тобто замість ремонтів доріг мільйони гривень підуть на більш нагальні справи. Що стосується "звичайного ПДФО", він залишиться у громадян у традиційному обсязі 64%.

Що треба знати про податок на доходи фізичних осіб

ПДФО кожного місяця сплачують роботодавці в розмірі 18% від заробітної плати кожного найманого співробітника. Ці кошти спершу потрапляють у державний бюджет, а після перерозподілу частково повертаються у громаду, в якій були сплачені.

Що стосується військовослужбовців, вони також поповнюють бюджет податками. Відомо, що за 2023 рік загальна сума ПДФО склала 745 млрд гривень, з якої 64% отримали місцеві громади. Тож чим більше на територіальній одиниці військових частин та інших подібних установ, тим більшими є повернені суми.

Але з жовтня поточного року бюджети залишаться без податку на доходи фізичних осіб з військових. Завдяки перерозподілу ПДФО передбачається спрямувати на оборонні потреби близько 96 млрд гривень у 2024 році.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Рада ухвалила держбюджет на 2024 рік і розповідав, що він передбачає. Також ми повідомляли, що США може відмовити у допомозі Україні, але в Мінфіні вже знайшли альтернативу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.