Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Другий крок зроблено – у громад заберуть "військове ПДФО"

Під час засідання Верховної Ради законопроєкт підтримали майже 260 депутатів

Фото: Верховна Рада

Рада у другому читанні підтримала законопроєкт "військове ПДФО"

Фото: Верховна Рада

Верховна Рада України прийняла важливе рішення щодо спрямування податку на доходи військових (ПДФО) із місцевих бюджетів до державного бюджету. Законопроєкт був підтриманий 258 депутатами та має значущі наслідки для фінансування оборони та розвитку військового потенціалу країни.

Про це йдеться в картці законопроєкту №10037.

Що передбачає законопроєкт

Згідно з документом, у період з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року "військовий ПДФО" буде розподілятися між державним бюджетом у пропорції 50% на 50%. Це означає, що половина цих коштів буде призначена для фінансування Державної служби спеціального зв'язку для потреб у дронах (13 мільярдів гривень), і інша половина – для Міністерства оборони з метою закупівлі артилерійських систем (13 мільярдів гривень).

За період з 1 січня до 31 грудня року, у якому воєнний стан припинений або скасований, "військовий ПДФО" розподіляється в наступних співвідношеннях:

  • 45% – Державна служба спеціального зв'язку на дрони (прогноз 43 мільярди гривень)
  • 45% – Міністерство стратегічних галузей промисловості для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43 мільярди гривень)
  • 10% – спеціальним уповноваженим у секторі безпеки та оборони надається автоматична можливість розподілу коштів серед військових частин відповідно до суми сплаченого ПДФО, що становить приблизно 10 мільярдів гривень.

Ключові норми законопроєкту передбачають також спрямування доходів Дорожнього фонду у 2024 році до загального фонду державного бюджету і їх використання на потреби оборони.

Важливо відзначити, що ця ініціатива не впливає на "звичайне ПДФО", яке залишається в громадах в обсязі 64%. При цьому не менше 4% цього податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії та підтримку підприємств з виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення.

Рада схвалила бюджет на 2024 рік у першому читанні

Український парламент 19 жовтня прийняв проєкт держбюджету на 2024 рік у першому читанні. "За" проєкт проголосували 285 парламентарів. Кабінет міністрів перегляне цей документ та проведе остаточне голосування до 20 листопада. Проєкт держбюджету на 2024 рік містить такі показники:

  • доходи державного бюджету – 1 746,3 мільярда гривень;
  • видатки – 3 308,9 мільярда гривень;
  • дефіцит – 1 593,6 мільярда гривень.

Також встановлено обмеження на максимальну кількість працівників Бюджетної служби України, зменшивши її чисельність з 4 000 до 1 400 осіб.

Раніше ми повідомляли, скільки мільярдів додатково піде на оборону у 2024 році. Також ми писали, що Рада зробила важливий крок для виплат українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.