Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

США може відмовити у допомозі Україні, але в Мінфіні вже знайшли альтернативу

Розповідаємо, що планує робити українська влада у випадку припинення допомоги від Штатів і якими можуть бути інші джерела фінансування

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чого очікувати українцям, якщо припиниться фінансова допомога від США

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Міністерство фінансів України та Національний банк мають певний план на випадок припинення фінансової допомоги від США, проте зараз ситуація з фінансуванням виглядає досить оптимістично.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко на щорічних зборах Європейської бізнес асоціації в Києві.

Марченко зауважив, що до можливого припинення фіндопомоги від США не готові ні інші стейкхолдери, ні суспільство України загалом. Але в цілому, українська влада позитивно оцінює можливість поновлення бюджетного фінансування від Штатів.

"Тому ми вважаємо, що про цей сценарій рано говорити, тому що він може бути неприємним", – пояснив глава Мінфіну.

Очільник Нацбанку Андрій Пишний заявив, що є конкретний план дій на 2023 та 2024 роки. Пріоритетом він назвав продовження стійкої взаємодії з Міжнародним валютним фондом.

Раніше Марченко вже звернув увагу, що з запланованих на наступний рік 41 млрд доларів зовнішнього фінансування бюджету досі не підтвердженні 29 млрд доларів. На зборах він пояснив, що хоче донести партерам, наявність дискомфорту цього підвищеного стану для України, однак це в жодному разі не є звинуваченням.

"У нас доволі делікатні відносини – цей танець ми танцюємо вже доволі довго: інколи і нас запрошують, інколи й нам доводиться запрошувати. Тому ми ясно розуміємо, що в цій історії важливо не перегнути з комунікаціями, але водночас показати, що це нас турбує", – зазначив міністр.

За його словами, українська влада вже знає про майбутню фіндопомогу від США. Вона чітко заявлена та відзначена у відповідних актах законодавства. Тому наразі план фінансування зі сторони Штатів розглядається більш оптимістично, ніж це може виглядати в медіа.

Марченко зауважив, що Україна також шукає альтернативні джерела фінансування. Активно ведуться переговори з урядами Канади, Японії, Норвегії, Південної Кореї.

Також українська влада розмовляє з Європейським союзом про збільшення фіндопомоги наступного року з 50 млрд євро програми Ukraine Facility, яка розрахована на чотири роки.

Як зміниться допомога Україні у 2024 році

Ми вже писали раніше, що попри зростання доходів, значна частина бюджетних потреб України й надалі фінансуватиметься шляхом міжнародної допомоги.

Зазначається, що обсяг міжнародної фінансової допомоги Україні 2023 року перевищить 45 мільярдів доларів, проте у наступні два роки цей обсяг буде поступово зменшуватися.

Наголошується, що для отримання таких обсягів допомоги критично важливою залишатиметься виконання Україною взятих на себе зобов’язань та активна співпраця з МВФ та іншими міжнародними партнерами.

Варто додати, що зі зниженням безпекових ризиків та пришвидшенням економічного відновлення, увага міжнародної допомоги зміщуватиметься з підтримки макроекономічної стабільності в бік відбудови та реформування країни.

Раніше ми вже розповідали, як подати заявку на допомогу у розмірі 1 500 доларів. Також ми писали, скільки отримують біженці в різних країнах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.