Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зеленський на G20 запропонував рішення, як запобігти голоду в світі – що воно передбачає

Офіс президента розробив гуманітарну програму Grain from Ukraine, щоб забезпечити зерном країни Африки та Азії

Колаж: Pro Гроші

Зеленський запропонував рішення по експорту українського зерна

Колаж: Pro Гроші

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на саміті G20 запропонував світу гуманітарну програму Grain from Ukraine, яка допоможе запобігти голоду у всьому світі.

Деталі цієї програми повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак у своєму Telegram.

Він зазначив, що через війну в Україні голод загрожує 70 мільйонам людей по всьому світу.

"90 років тому РФ вже влаштувала Голодомор, зараз вони хочуть повторити це у світовому масштабі. Важливо, що українську продукцію неможливо буде замінити через постачання з інших країн навіть у перспективі 4-5 років", – наголосив Єрмак.

За його словами, щоб не допустити голоду в багатьох країнах Африки та Азії, потрібно запобігти скороченню обсягів експорту з України.

Що запропонував Зеленський

Гуманітарна програма Grain from Ukraine передбачає, що Україна спрямовує частину зібраної пшениці, що йшла на експорт, на закупівлю для тих африканських країн, де вже зараз існують проблеми голоду.

При цьому частину експортного зерна можуть викупити держави-учасники проекту. Україна постачатиме його до бідних африканських країн.

Так, за ініціативи України створюється міжнародна Координаційна група з попередження голоду, та під егідою Президента Володимира Зеленського починає роботу гуманітарна програма Grain from Ukraine. Ця Програма буде реалізована в партнерстві з World Food Program.

Її суть – пряма закупівля країнами-учасниками проєкту агропродукції в українських виробників та передача її країнам, що перебувають на межі голоду.

За словами Єрмака, спільно з німецьким Урядом та за підтримки Всесвітньої продовольчої програми до Ефіопії вирушило перше судно Nord Vind. На борту судна – 27 тисяч тонн пшениці. Це обсяг продовольства для майже 100 тисяч людей на рік.

Загалом програма передбачає забезпечення зерном щонайменше 5 мільйонів людей до кінця весни 2023.

Зеленський виступив за безстрокову зернову угоду

Президент України на G20 також заявив, що угода щодо експорту українського продовольства має бути продовжена безстроково.

"Завдяки потужній участі ООН, Туреччини та інших партнерів ми показали, як співпраця кількох може повернути продовольчу безпеку багатьом", – сказав він.

Також він запропонував розширити експортну "зернову ініціативу" на інші українські порти, зокрема на порти Миколаєва та Миколаївської області (порт "Ольвія").

Зеленський повідомив, що з липня Україна експортувала понад 10 млн тонн продовольства морським шляхом та може наростити експорт ще на мільйони тонн щомісячно.

Раніше ми пояснювали, що для України означає вихід Росії із зернової угоди. Також ми розповідали, що Росія попросила у Туреччини взамін на продовження зернової угоди.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.