Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ердоган запропонував Путіну продовжити "зернову угоду". Що Росія просить натомість

Російський диктатор хоче, щоб Туреччина допомогла йому зберегти енергетичний вплив на Європу

Фото: Анадолу. Колаж: Pro Гроші

Путін хоче створити "газовий хаб" в Туреччині

Фото: Анадолу. Колаж: Pro Гроші

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган під час зустрічі з російським диктатором в Астані запропонував йому продовжити дію "зернової угоди".

Про це повідомляє Reuters.

Так, турецький президент запропонував продовжити дію зернової угоди, яка дозволила відкрити чорноморські порти для експорту українського зерна.

"Ми сповнені рішучості збільшити та продовжити експорт зерна в рамках Стамбульської угоди", – зазначив Ердоган.

Він також додав, що ця угода має стосуватися і перевезення російського зерна та добрив через Туреччину.

Які умови у Путіна

Президент РФ не дав чіткої відповіді. Єдине на чому він зробив акцент, то це на повторному звинуваченні в бік України щодо експорту агропродукції в Європу. За словами Путіна "до найбідніших країн надходить недостатньо зерна".

Росія також заявляє, що її власний експорт зерна та добрив, хоч і не піддається прямим санкціям Заходу, стримується проблемами з доступом до іноземних портів та труднощів з отриманням страховки.

При цьому Путін заявив, що Туреччина є найбільш надійним маршрутом для доставлення газу до Європейського Союзу і запропонував створити там "газовий хаб".

"Під час роботи цього хаба, який ми могли б створити разом, звичайно ж, це був і майданчик не тільки для постачання, а й для визначення ціни, тому що це дуже важливе питання – питання ціноутворення", – заявив Путін.

Reuters наголошує, що така пропозиція російського диктатора пов'язана з тим, що Москва прагне зберегти свій енергетичний вплив на Європу, одночасно перенаправляючи постачання з балтійського газопроводу "Північний потік", пошкодженого внаслідок вибухів минулого місяця.

Зернова угода

Як відомо, 22 липня в Стамбулі було підписано угоду про "зерновий коридор", згідно з якою Росія взяла на себе зобов'язання не обстрілювати порти. Після цього очікувалося, що вже наступного дня почнуться постачання українського зерна. Однак 23 липня Росія вдарила крилатими ракетами "Калібр" по порту Одеси. А експорт агропродукції з України вдалося почати лише 1 серпня. Відтоді постачання зерна здійснюється регулярно.

Водночас російська сторона постійно висловлює сумніви в ефективності "зернового коридору", заявивши, що експорт нібито відбувається виключно в країни Європи. Однак в МЗС України такі заяви заперечують, говорячи, що значна частина поставок направлені в країни Азії та Африки.

Як відомо, за два місяці роботи "зернової угоди" з України вивезли майже 8 млн тонн аграрної продукції. Термін дії угоди завершується в листопаді.

Нагадаємо, раніше Зеленський припустив, чим Путін може шантажувати Європу для запуску "Північного потоку-2".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.