Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати військовим знову переглянуть? Що буде з виплатами в ЗСУ

Українська влада вивчає можливість збільшити грошове забезпечення військовослужбовців, а також запровадити додаткові доплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть підвищити зарплату військовим і запровадити доплати за контрнаступ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Поки питання повернення військовим доплат у розмірі 30 тисяч гривень "зависло" у повітрі, Верховна Рада працює над законопроєктом, який передбачає підвищення зарплат строковикам до рівня мінімалки та появи премій за участь у наступі.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

Зазначається, що 5 травня 2023 року у депутатів відбулася зустріч з силовиками. Там учасники обговорили такі ідеї:

  • підвищення рівня заробітної плати особам, призваним на строкову військову службу (не нижче рівня мінімальної заробітної плати);
  • збільшення розміру стипендій курсантам вищих військових закладів та закладів освіти, які мають військові навчальні підрозділи (не нижче рівня стипендій цивільних вишів);
  • підвищення рівня грошового забезпечення інструкторів;
  • уніфікації оплати праці військовослужбовців усіх структур сил оборони і безпеки в контексті запровадження єдиного стандарту (порядку) грошового забезпечення;
  • виплати додаткової винагороди, зокрема, створення законодавчих підстав для стимулюючих виплат для проведення наступу.

Крім того, були обговорені проблеми з виплатою компенсації членам сімей військовослужбовців, які вважаються зниклими безвісти, та індексації пенсій військовослужбовцям.

З чого зараз складається зарплата військовослужбовців

Грошове забезпечення військових складається з двох частин:

  • основної, яка залежить від посади; військового звання; тривалості, інтенсивності й умов військової служби; кваліфікації.
  • додаткової – надбавки за особливості проходження служби, режим секретності, за науковий ступінь, вчене, почесне чи спортивне звання.

Взимку цього року Міністерство оборони збільшило мінімальну суму грошового забезпечення до 20 тисяч гривень. Цю суму отримує солдат-контрактник, а 17 тисяч гривень – надзвичайники та поліціянти.

Хто з військових отримувати додаткові виплати впродовж 2023 року

Мова про громадян Героїв України з орденом "Золота Зірка", лицарям ордена "Богдана Хмельницького" та кавалерам ордена "За мужність". Цим українцям держава щомісяця виплачуватиме від 6 700 гривень до 20 100. Гроші розподілятимуть:

  • 20 100 грн отримуватимуть громадяни зі званням Герой України з врученням ордена "Золота Зірка",
  • 13 400 платитимуть лицарям ордена "Богдана Хмельницького" трьох ступенів;
  • 6700 надаватимуть кавалерам ордену "За мужність" трьох ступенів (повні кавалери).

Раніше ми писали про головну умову, завдяки якій українським військовим повернуть доплату у розмірі 30 тисяч гривень. Також ми розповідали про правила у ЗСУ, які обов'язково потрібно знати військовим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.